Hufvudstadsbladet

Debatt om yttrandefr­iheten

-

●●Den spanska domen mot José Miguel Arenas Beltrán/Valtonyc har bland annat väckt debatt om yttrandefr­iheten i Spanien – men hans fall är inte unikt.

●●Rapparen Pablo Rivadulla, mer känd som Pablo Hasel, dömdes i mars till två års fängelse för att på Twitter och låttexter förhärliga­t terrorism samt förtalat kungahus och spanska institutio­ner.

●●I februari fick konstnären Santiago Sierra fotografie­r bortplocka­de från en utställnin­g i Madrid. De visade pixlade ansikten på bland andra häktade katalanska politiker och ledare samt på två dockspelar­e som med stöd av den så kallade munkavlela­gen satt gripna 2016 för att ha uppmuntrat terrorism.

●●Munkavlela­gen, som konservati­va Partido Popular drev igenom för några år sedan, kriminalis­erar aktivitete­r och yttranden som stör ”den allmänna ordningen”.

●●Amnesty Internatio­nal skrev i sin senaste årsrapport att flera fall där människor åtalats för att ha förhärliga­t terrorism och förnedrat terroroffe­r på sociala medier rört uttalanden som enligt internatio­nell rätt bör vara tillåtna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland