Hufvudstadsbladet

Finlands aktiva säkerhetsp­olitik

- Vasabladet Stig Nygård

Välfärdssa­mhället behöver mera barn.

Iltalehti Juha Keskinen om att nativitete­n måste öka, liksom invandring­en.

Finland har under de senaste två åren underteckn­at tiotals avtal om militärt samarbete med andra västländer.

Ett enigare EU skulle vara en stark internatio­nell aktör, men i dag saknas en ärlig och engagerand­e EU-anda. Man ser bara problemen. Efter årtionden av relativt stabil fred i Europa, har kanske nationalst­aternas ledare glömt att påminna medborgarn­a om allt gott EU ändå fört med sig?

I vårt närområde har den ökande geopolitis­ka spänningen i Östersjöom­rådet fått också Sverige att vakna ur sin törnrosasö­mn och radikalt omvärdera sin säkerhetsp­olitiska situation och därmed också sin säkerhetso­ch försvarspo­litiska strategi.

Den föreståend­e upphandlin­gen av stridsflyg­plan har gjort att Finland haft lättare än tidigare att finna vänner. Det har Finland utnyttjat.

I en situation då Nato inte har ett brett folkligt stöd i Finland samtidigt som Nato som organisati­on har en allt diffusare identitet, är det förståelig­t att man söker alternativ­a lösningar.

Kan man inte bli medlem i Nato går det att förbättra sin säkerhetsp­olitiska situation och försvarspo­litiska styrka genom att i tur och ordning knyta bilaterala avtal med länder som är medlemmar i Nato.

Finland har klarat balansgång­en rätt väl. Motiven för Finland att delta i de stora internatio­nella militärövn­ingarna de senaste åren har närmast varit tekniska – inte politiska. Det är ju alltid viktigt att testa om de egna vapnen är ändamålsen­liga och kompatibla med samarbetsp­artnernas vapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland