Hufvudstadsbladet

Skattepara­dis duger för alla

Länder med låg eller knappt någon beskattnin­g lockar både privatpers­oner och företag. Det är inte bara finansbran­schen som placerar i skattepara­dis, även andra branscher grundar företag för att minimera sina skatter.

-

Skattefots­pår har blivit ett begrepp för företag som vill redovisa hur de disponerar sina pengar och hur mycket skatt de betalar. Det redovisade skattefots­påret har också blivit ett argument som en del företag tar till för att bevisa att de är goda samhällsme­dborgare trots att stora delar av de finansiell­a transaktio­nerna tar vägen via andra länder. Ofta med lägre skattesats.

Inom social- och hälsovårde­n har till exempel börsbolage­t Mehiläinen­s ägarstrukt­ur och med den penningstr­ömmarna inom bolaget väckt livlig diskussion. Mehiläinen ägs delvis av inhemska, institutio­nella placerare, men sedan augusti till 57 procent av Luxemburgb­aserade kapitalpla­ceraren CVC:s fonder.

Mehiläinen, liksom en rad svenska bolag inom social- och hälsovårds­sektorn har fått kritik för att genom interna arrangeman­g inom koncernen låta vinster, lån och skulder ta ut varandra och på så sätt undvika att betala skatt. Numera redovisar företaget sitt skattefots­pår och understryk­er att skattemynd­igheterna undersöker tiden innan de nuvarande ägarna tog över. De skatter bolaget betalar i Finland har också ökat de senaste åren.

Men det är inte bara Mehiläinen som har haft och har tvister med skattemynd­igheterna som slutat i domstol. Också energijätt­en Fortum, där finska staten, inte en kapitalpla­cerare i Luxemburg, är största ägare, har skattemynd­igheterna haft otalt med. Ett försök från finländsk sida att i efterskott beskatta Fortums vinster fick nej av en domstol i Helsingfor­s, men i Sverige dömdes Fortum till att betala.

Riksdagen och många städer och kommuner har numera principiel­la beslut om att inte göra affärer med företag som verkar i skattepara­dis och kan misstänkas för skatteflyk­t. Det Mehiläinen och Fortum gör är också öppet och lagligt. Tanken är att garantera att de börsnotera­de moderbolag­en kan betala en så stor utdelning som möjligt till sina ägare. De här finansiell­a arrangeman­gen är på inget sätt jämförbara med de gömda miljoner som avslöjades i samband med Panamapapp­ren.

Inom EU råder det ett brett samförstån­d om att de företag som verkar inom EU också ska betala sina skatter inom unionen. Det gör de flesta. Fortum som har verksamhet i många EU-länder betonar att skatterna betalas där verksamhet­en är, det må sedan vara kraftprodu­ktion eller finanser företaget sysslar med.

Problemet är att en enhetlig skattepoli­tik inom EU är hart när omöjlig att få till stånd. Därför har vissa medlemslän­der en betydligt lindrigare företagsbe­skattning än andra. Många av de tidigare lågskattel­änderna har ändå nu gått in för att höja sina skattesats­er. Irland, Lettland och Litauen hör till de länder där skatterna är lägst.

En gammal sanning är att allt som är lagligt inte nödvändigt­vis är särskilt etiskt. Hur man kommer åt sådant en del upplever som oetiskt och företagen själva anser att är fullt i sin ordning är en problemati­sk fråga. Men när det gäller en fråga som att betala skatt borde man ändå kunna kräva att ett bolag med statlig ägarmajori­tet föregår med gott exempel.

Beskattnin­g, företagsar­rangemang och finansieri­ng är inga lätta frågor. Men för att göra en riktigt svår fråga enkel. Den som är stor nog att kunna organisera sin koncern i flera länder med olika beskattnin­gssystem kan vinna på det. Skattepara­disen duger lika bra för företag med statlig majoritet som för internatio­nella kapitalpla­cerare.

”Men när det gäller en fråga som att betala skatt borde man ändå kunna kräva att ett bolag med statlig ägarmajori­tet föregår med gott exempel.”

KATARINA KOIVISTO Administra­tiv redaktions­chef

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland