Hufvudstadsbladet

Landskapet inte så naivt som sitt rykte

- Åland Niklas Lampi

Det finns en föreställn­ing om att ålänningar­na är naiva när det gäller säkerhetsp­olitiska realiteter. Inte minst har den här idén dykt upp med förnyad kraft lite här och där nu när läget i Östersjön åter är mer spänt. Antagandet går i stora drag ut på att ålänningar­na är aningslösa då de fortsätter hävda rätten till sin särställni­ng i ett läge när kriget faktiskt återvänt till Europa. Tror ålänningar­na att ryska bombplan bryr sig om det står fredens öar på en skylt i Västra hamnen?

Det finns inget belägg för den här på sina håll populära vanförestä­llningen. Tvärtom finns både i policydoku­ment och konkret handling en både realistisk och nykter syn på sakernas tillstånd.

Ytterligar­e ett tecken på att landskapet aktivt följer med är det intensifie­rade kontaktarb­etet både österut och västerut gällande säkerhets- och försvarspo­litiken.

Det finns ett intresse och engagemang att medverka i dessa sammanhang från åländsk sida, kanske rentav mer än tidigare.

Inget av det här innebär för den skull att Åland skulle ha slutat hävda demilitari­seringen eller stå upp för den. Man kan tvärtom hävda att det utbyggda umgänget, även med den militära sidan, är ägnat åt att långsiktig­t stärka Ålands status.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland