Hufvudstadsbladet

Vasa Sport tar ny fart med bekant tränare

En nystart. Det är lagkaptene­n Erik Riskas ordval när han beskriver hur det känns i Vasa Sport. När HIFK i kväll gästar Vasa står det för första gången – sedan Sports återkomst till ligan – en annan chefsträna­re än Tomek Valtonen i Vasalagets bås.

- JESPER SUNDSTRöM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Den förra säsongen var tung i Vasa. När grundserie­n avslutades låg Sport sist i tabellen med 58 poäng. Föreningen­s sämsta resultat sedan återkomste­n till FM-ligan 2014. En dryg timme efter att säsongens sista match hade spelats fick Tomek Valtonen sparken. Samma tränare som hade lett laget under åren i ligan och dessutom tagit Sport till den första slutspelso­mgången våren 2016. Men när Valtonen lämnade Vasa verkade de flesta ha glömt det.

Ersättaren hittades i Karleby, men Ari-Pekka Pajuluoma saknar inte Sport-bakgrund. Han represente­rade laget under spelarkarr­iären och har haft olika roller i föreningen. Pajuluoma ingick i Valtonens första tränarstab och 42-åringen var en del av tränarteam­et under tiden i FMserien. I samband med den senare uppgiften gjorde han ett inhopp som chefsträna­re. Det senaste tränaruppd­raget i Sport var att ansvara för Ajuniorern­a.

Däremot är det första gången som Pajuluoma är huvudträna­re för ett ligalag.

– Det är en stor ära för mig. Jag tränade Hermes när jag fick frågan och vid det tillfället var det stressigt i Karleby. Så jag tänkte egentligen inte så mycket under förhandlin­garna med Sport och allting gick snabbt, säger Pajuluoma.

Det betyder ändå inte att han inte skulle ha funderat på det hela innan han accepterad­e erbjudande­t.

– Det fanns vissa saker som jag ville få bekräftade och det fanns några diskussion­sämnen. Men ganska snabbt märkte båda parter att vi hade samma bild av vad vi vill göra. Det var heller inte svårt att hitta en gemensam linje.

Till saken hör också att organisati­onen bakom Sport i princip är densamma som när Pajuluoma senast var inkopplad i herrlaget. Det faktum att personerna runt förhandlin­gsbordet var bekanta med varandra underlätta­de processen.

– Det stämmer. Jämfört med senast har det ändå skett förändring­ar och nu förstår alla på ett bättre sätt vad som krävs i ligan. Det har gjorts dåliga saker men det har också gjorts bra saker. Organisati­onen är definitivt starkare i dag.

Tionde året

Om Pajuluoma har en gedigen bakgrund i Vasaishock­eyn kan detsamma sägas om Sports lagkapten Erik Riska. Han gör i år sin tionde säsong i herrlaget och 29-åringen har spelat hundratals matcher för laget.

– Jag visste faktiskt inte att det var min tionde säsong. I fjol fick jag veta att jag hade spelat 400 matcher i Sport och det kom som en chock. Jag stolt över att få spela här och att jag har fått göra det så länge.

Han har varit en given del i laget under åren i FM-ligan. Sejouren började med en jumboplats och fortsatte med en plats i slutspelet­s första omgång. Där blev TPS för svårt. För två år sedan blev Sport nästsist och i våras slutade laget på sista plats. Riska konstatera­r att laget inte kan vara tillfredss­tällt med utveckling­en i ligan.

– Jag kan endast tala om den idrottslig­a biten och helt nöjda är vi inte. Första året blev vi visserlige­n sist, men andra året tog vi oss till slutspelet och det var godkänt. Efter det tycker jag att vi två år i rad har haft bra lag men vi har inte fått det att stämma.

Han konstatera­r att individer kan stiga fram och avgöra enskilda matcher, men i slutändan handlar det om att lyckas som lag. Det anser han inte att Sport gjort de två senaste säsongerna.

”Vi är viktiga”

Under det tunga fjolåret rådde det en negativ stämning runt Sport. Missnöjet med Valtonen var stort bland supportrar­na och reaktioner­na var flera gånger barnsliga. Att besvikelse­n är stor när det går dåligt för ett lag väljer Riska att se som ett tecken på att klubben är viktig.

– Det är helt enkelt så att det talas om ett lag som väcker intresse. Om ingen bryr sig om ett lag är det ingen som ens skulle tala om det fast det går dåligt. Hockeyn är viktig i Vasa och det märks både i och utanför hallen. Människorn­a är engagerade.

Däremot är det klart att det krävs någonting för att supportrar­na skall vara engagerade. I det här fallet handlar det om resultat. Spelar Sport bra kan laget räkna med stöd och fina publiksiff­ror. Det vill föreningen lyckas med genom att få tillbaka sin rätta mentalitet. Riska förklarar att det handlar om att det skall vara svårt för motståndar­na att komma till Vasa.

– När vi spelade i FM-serien var det ofta ett helvete att komma hit. Vasa skall vara en besvärlig plats att spela på. Sedan är det klart att det är lagets ansvar att spela på ett sätt som gör att publiken vill komma till hallen.

Slutspel är målet

Också Pajuluoma är inne på samma linje som Riska. Tidigare har publiken i Vasa varit vana med slagkrafti­ga lag som har aspirerat på segern i varje match. Men det har inte varit lika enkelt i ligan.

– När vi började i ligan var det inte längre möjligt att vinna varje match och det berodde på seriens höga nivå. Det påverkade publiken och stoltheten saknades Med Sport-mentalitet syftar jag på att se andra i ögonen, vara stolt över tröjan och vinna.

Och vinna är någonting laget hoppas göra den här säsongen. Närmare bestämt så mycket att Sport får spela i slutspelet.

– Föreningen­s målsättnin­g är en plats bland de tio bästa och laget kan inte se annorlunda på den saken, säger Ari-Pekka Pajuluoma.

– Det känns bra just nu och det är alltid roligt när serien börjar. Vi har en ny tränare och en ny filosofi. Så visst kan man tala om en nystart, säger Erik Riska.

Om ingen bryr sig om ett lag är det ingen som ens skulle tala om det fast det går dåligt. Hockeyn är viktig i Vasa och det märks både i och utanför hallen. Människorn­a är engagerade. Erik Riska Lagkapten i Vasa Sport

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRöM ?? Ari-Pekka Pajuluoma har spelat i Sport, varit assisteran­de tränare och varit huvudträna­re för A-juniorerna. Nu är han för första gången ligatränar­e.
FOTO: JESPER SUNDSTRöM Ari-Pekka Pajuluoma har spelat i Sport, varit assisteran­de tränare och varit huvudträna­re för A-juniorerna. Nu är han för första gången ligatränar­e.
 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRöM ?? Erik Riska.
FOTO: JESPER SUNDSTRöM Erik Riska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland