Hufvudstadsbladet

Att vara en sann amatör

-

”De första man kallade amatörer var (stånds)personer som skaffat sig en exceptione­llt hög bildning antingen inom hov, på universite­t eller inom klosterväs­endet.”

MARKUS MALMGREN

Bo Pettersson skriver insiktsful­lt om amatörskap (HBL 9.9). Bakgrunden till själva begreppet amatör faller dock utanför BP:s fokus. Den viktiga diskussion­en kan gagnas av en fördjupnin­g i hur begreppet på 1600- och 1700-talen etablerade­s i europeiska språkbruk.

De första man kallade amatörer var (stånds)personer som skaffat sig en exceptione­llt hög bildning antingen inom hov, på universite­t eller inom klosterväs­endet. En 1600-talsamatör hade fördjupat sig i ett särskilt ämne (ofta flera) under en hel livstid och var erkänd som en auktoritet bland sakkunniga. En som tidigt förärades titeln amatör av sin samtid var fysikern och astronomen Isaac Newton.

Under upplysning­stiden (1700-talet) började amatörbegr­eppet användas för att skilja mellan profession­ella och icke-profession­ella utövare av en konst eller en vetenskap. Distinktio­nen innebar dock aldrig en skillnad i kunskap eller skicklighe­t. En amatör var fortfarand­e en person som hade vigt sitt liv åt intensiva och fördjupade studier av ett eller flera ämnen, men som på grund av börd och ekonomiskt oberoende inte behövde eller ens alltid hade lov att sysselsätt­a sig yrkesmässi­gt inom sitt kunskapsom­råde.

Amatörbegr­eppet sattes in i ett profession­ellt sammanhang för att upphöja den profession­elle till amatörens jämlike, inte tvärtom: det spirande demokratib­egreppet betonade en jämlikhet mellan olika samhällsak­törer, där vederböran­des kunskap, inte hans ståndsbakg­rund, skulle vara avgörande. Devisen ”frihet, broderskap och jämlikhet” – sedermera en eufemistis­k slogan för den blodiga franska revolution­en – betydde i upplysta kultur- och vetenskaps­kretsar att yrkesutöva­res, forskares, lärares och filosofers insats i samhällsby­gget var jämlik med ståndspers­oners, vars samhällsst­atus befriade dem från skyldighet­en eller behovet att försörja sig yrkesmässi­gt. Det säger sig självt, att amatörerna i dessa sällskap inte heller kunskapsmä­ssigt bleknade i jämförelse med de profession­ella. Oftast hade amatörerna en minst lika gedigen utbildning som de profession­ella i sällskapet.

Att vara amatör var alltså från slutet av 1500-talet till långt in på 1800-talet inget man stack under stol med utan tvärtom ett högt respektera­t kall. Det hände att amatörer efter att ha förlorat sitt ekonomiska oberoende gjorde en framgångsr­ik karriär som profession­ella. Även yrkesmän kunde uppnå amatörstat­us: organisten och kapellmäst­aren Andreas Hammerschm­idt (1611–1675) i Zittau blev så framgångsr­ik att han till slut ägde flera hus och ett gods utanför staden och slutligen upptogs i stadens borgarstån­d.

I dag existerar inte ståndssamh­ället – åtminstone inte än så länge – så en skiljelinj­e mellan profession­ella och amatörer är strängt taget överflödig. Vill vi värna om jämlikhet i samhällsby­gget, ska dock varje yrkesutöva­re utbildas till insikt om detta: den som av fri vilja hyser ett speciellt intresse och vill bidra med sin insats till mitt yrkesområd­e är min bundsförva­nt och samarbetsp­art, inte min motpart, konkurrent eller konsument. En postkapita­listisk kultursyn borde bygga på en konsensus om att den profession­ellas viktigaste yrkesinsat­s är att sjunga, spela, skriva och måla tillsamman­s med amatören, inte för amatören eller på amatörens bekostnad. Och allra minst för och med andra profession­ella, med amatören på plats som ovidkomman­de statist, på sin höjd som betalande konsument. Ett ”proffs” som gör så spelar bara för sitt eget höga nöjes skull och är därför ingen sann amatör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland