Hufvudstadsbladet

Män i känslornas fängelse

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Jairus McLearys dokumentär The Work från 2017 tar oss till fängelset Folsom State Prison i Kalifornie­n och gruppterap­isessioner där både interner och civila deltar för att under fyra dagar talar om sina mest såriga och förträngda känslor. De civila män som deltar upplever att det bara är en slump att inte också de sitter bakom murarna.

Dokumentär­en är inspelad 2009 och 2010 vilket resulterat i över 300 timmar material som sedan klipptes ner till 87 minuter. Terapirumm­et i fängelset är fullt av folk som delas in i olika mindre grupper, och dokumentär­en fokuserar på en sådan grupp bestående av omkring tio män. I tur och ordning får vi se dem öppna sig kring en smärtpunkt i sina liv, något de har svårt att tala om, något som de kanske alltid pressat tillbaka och lagt locket på. De gråter, men det tar sig också våldsamma uttryck, då de vrålande ligger på golvet medan resten av gruppen håller dem fast, i en sorts blandning av att fysiskt stötta och trösta, men också förhindra våldsamhet.

Materialet visas okommenter­at och det är upp till tittaren att avläsa vad som pågår. Det man kan fundera på är hur mycket koder och outtalat som tittaren missar i denna väldigt maskulina miljö. Det finns säkert alldeles specifika regler för hur man talar om och uttrycker känslor även i detta terapisamm­anhang? Här finns också tydligt en maskulinit­et att förhålla sig till och upprätthål­la – någon bryter ihop i vanmakt över att han inte upplever sig respektera­d. Våldet är också ständigt närvarande, aggression­en man bär inom sig och som till och med lett till att man tagit andra människor liv. Även känsloutbr­otten när fördämning­arna rämnar tar sig våldsamma uttryck. Någon som just brutit ihop blir rasande när någon lättsamt kallar honom mjuk. Samma person fungerar plötsligt i nästa scen som stöd till den som står på tur att öppna sig och verkar veta precis vad han ska säga. Rollerna växlar alltså; ibland berättar deltagarna om sina egna känsloknut­ar, ibland stöttar de och förlöser varandra. Det är starka krafter som frigörs, och i varje terapigrup­p finns erfarna och utbildade personer som verkar veta vad de gör.

Filmteamet har med andra ord verkligen fått tillträde till intima och känsliga processer, och de flesta i dokumentär­en ser också ut att ha glömt bort kameran – även om inte allas berättelse­r känns au- tentiska (kring detta uppstår för övrigt en konflikt mellan två deltagare). Hemlighete­n bakom att ett filmteam fått förtroende­t är att stiftelsen bakom terapin leds av regissören­s pappa som är psykolog. Regissören och hans bröder har också själva jobbat som frivilliga inom organisati­on och fungerar även som filmens producente­r. Yle TV2 21.15, repris onsdag 12.15

 ?? FOTO: JOE WIGDAHL ?? ■En scen ur dokumentär­en där en av terapidelt­agarna berättar om hur hans pappa bemötte honom som barn.
FOTO: JOE WIGDAHL ■En scen ur dokumentär­en där en av terapidelt­agarna berättar om hur hans pappa bemötte honom som barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland