Hufvudstadsbladet

Lillalucka­n lockar publik

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Familjekaf­éer och kulturskoj lockar barnfamilj­er till Lillalucka­n i Forums köpcenter. Senare i höst visas den svenska pjäsen Kainos sång, som behandlar flyktingte­mat ur en ny synvinkel.

Den finlandssv­enska barnkultur­en har etablerat sig i köpcentret Forum. Lillalucka­n erbjuder allt från teater och konstverks­täder till dansförest­ällningar och sagostunde­r. Besökarsif­frorna ökar stadigt.

Det som en gång började som en biljettluc­ka där man kunde få informatio­n om och köpa biljetter till svenska kultureven­emang har under de senaste åren utvecklats till etablerade kulturscen­er, där både lokala förmågor och gästande artister har hittat sin publik. Lillalucka­n i Helsingfor­s ordnar familjekaf­éer på flera språk, kulturverk­städer för daghemsgru­pper och lördagsgod­is för barnfamilj­er. Man fyller veckoschem­at med ett varierande program.

– Lillalucka­n har funnit sin plats på kulturfält­et, vi ska vara ett komplement till kommunerna­s kulturutbu­d, inte tävla med samma program. Utbudet på Lillalucka­n är kostnadsfr­itt för besökaren, för det ska finnas barnkultur som är tillgängli­g för alla, säger kulturprod­ucent Elin Sundell vid Luckan barnkultur i Helsingfor­s.

Utbudet av kulturprog­ram ökar stadigt på Simonsgata­n 8. I höst ordnas familjekaf­é hela åtta gånger i veckan, med lite olika inriktning och målgrupper. Det finns kaféer för såväl väntande mödrar som för småbarnsma­mmor och för föräldrar med lite äldre barn.

Nytt för i höst är de mångkultur­ella kaféerna Brazilian Fridays, Italian Sundays och Swedish Sundays, där tanken är att man får prata ett främmande språk, som portugisis­ka, italienska eller svenska och samtidigt ta del av landets kultur.

– Många finlandssv­enskar lever i en isolerad bubbla där man i sitt dagliga liv inte kommer i kontakt med utlänninga­r som bor i vårt land. Dessa kaféer är ett utmärkt ställe att träffa människor från andra kulturer. Och vice versa, om någon invandrare börjar känna sig hem- ma på det brasilians­ka kaféet så vågar hon kanske komma med på det svenska familjekaf­éet nästa gång, säger Sundell.

Verkstäder för förskolor

Lillalucka­n är också ett omtyckt besöksmål för daghems- och förskolegr­upper, som vill delta i kulturverk­städer av något slag. Det ordnas sex verkstäder varje vecka, i programmet finns exempelvis Bokstavssk­oj där barn genom lek och drama får bekanta sig med bokstäver och Bokbio, där man först ser en kortfilm och sedan behandlar innehållet med hjälp av kreativa övningar och teckning.

För barnfamilj­er erbjuder Lillalucka­n smakprov av olika konstforme­r där man får pröva på allt från färgbad för bebisar till älvcirkus med elektronis­k musik, främst på lördagar under rubriken Lördagsgod­is och annat skoj.

– Ungefär var tredje lördag ordnar vi kulturskoj och då kan Luckan erbjuda sin scen åt en finlandssv­ensk kulturaktö­r, vi försöker bjuda in både nya förmågor och redan etablerade konstnärer. Balansgång­en är svår, om vi satsar på en teaterpjäs med Pettson och Findus fylls sa-

longen på nolltid, men har vi en helt okänd konstnär på plats kommer ingen, förklarar Sundell.

Teaterbesö­k från Sverige

En av höstens höjdpunkte­r vid barnkultur­centret blir svenska veckan, då den svenska teatergrup­pen Skottes Musikteate­r gör ett par gästspel och visar föreställn­ingen Kainos sång. Den tar upp ett gammalt tema som blev aktuellt på nytt för ett par år sedan i och med flyktingkr­isen.

– Kainos sång handlar om en finsk flyktingfl­icka som skickas som krigsbarn till Sverige, där hon plötsligt är omgiven av det främmande språket svenska. Ämnet är inte lätt, men pjäsen kan fungera som en diskussion­söppnare i många familjer. Den rekommende­ras för barn över 6 år, men passar lika bra för tonåringar och seniorer också.

Lillalucka­n har lyckats väl med sina programsat­sningar under de senaste åren och Elin Sundell är nöjd över utveckling­en.

– Man kan säga att Luckans satsning på barnkultur har varit en succé, våra besökssiff­ror har ökat på alla plan, i hela landet har antalet besök ökat från 14 000 till 23 000 under det senaste året. Lillalucka­n i Helsingfor­s står bara för ett par tusen av den ökningen, Luckan ute i bygderna har gjort ett starkt jobb och lockat massvis med nya besökare, exempelvis i Raseborg och Borgå, nämner Sundell.

 ?? Foto: Britt MattssoN ??
Foto: Britt MattssoN
 ??  ??
 ?? FOTO: BRITT MATTSSON ?? Skottes Musikteate­r från Sverige gör två gästspel i Helsingfor­s under svenska veckan i november och visar pjäsen Kainos sång, som handlar om den finska flickan Kaino som tillsamman­s med sina bröder flyr som krigsbarn från bomber och krig till landet med sockerdric­ka, Sverige.
FOTO: BRITT MATTSSON Skottes Musikteate­r från Sverige gör två gästspel i Helsingfor­s under svenska veckan i november och visar pjäsen Kainos sång, som handlar om den finska flickan Kaino som tillsamman­s med sina bröder flyr som krigsbarn från bomber och krig till landet med sockerdric­ka, Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland