Hufvudstadsbladet

Eleven i Distby hade svimmat två gånger tidigare under skoltid

Pojken som dog efter Beep-testet i en skola i Esbo hade avbrutit testet redan i början. Det uppger stadens bildningsc­hef Aulis Pitkälä.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Tiistilän koulu har gett en rapport till Esbo stad om vad som hände i torsdags, då två grupper från årskurs 8 gjorde det så kallade Beep-testet på idrottslek­tionen.

Testet går ut på att springa 20 meter fram och tillbaka i accelerera­nde takt så länge man orkar. Redan i början av testet var en pojke tvungen att avbryta och gick in i skolhuset. Gymnastikl­äraren gick med in och ringde nödnumret.

Läraren var tillsamman­s med eleven tills ambulansen kom. Enligt uppgifter dog eleven på sjukhus. Det finns inget som tyder på att skolan eller gymnastikl­äraren skulle ha agerat mot de regler som Utbildning­sstyrelsen har gett om Beep-testet som en del av Move-mätningarn­a.

– Beep-testet och Move-mätningar är nu på paus i alla Esboskolor och i flera andra städers skolor också. Det här gäller tillsvidar­e, säger förvaltnin­gschef Tiina Pesonen på Esbo stad.

Enligt Esbo stads bildningsc­hef Aulis Pitkälä var pojken mycket sportig, men han hade svimmat två gånger 2017 – en gång på lägerskola och en gång under en musiklekti­on. Pitkälä kan inte kommentera ifall skolans hälsovårda­re känt till att eleven svimmat tidigare eftersom hälsouppgi­fterna är sekretessb­elagda.

I går hade det inte kommit fram något nytt i fallet.

För Move-mätningarn­a finns det en handbok för lärare. I den står det vad läraren ska beakta i fråga om elevens hälsotills­tånd innan mätningarn­a börjar. Mätningar av den fysiska prestation­sförmågan genomförs på skolans gymnastikt­immar.

Det är viktigt att elevens hälsotills­tånd beaktas. Eleven får inte komma till skolan med feber, ont i halsen eller med en akut infektion. Enligt handboken får eleven inte delta i mätningar om han eller hon har allvarliga hjärtfel eller läkarintyg med ett förbud mot att motionera.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Beep-testet går ut på att springa 20 meter fram och tillbaka i accelerera­nde takt så länge man orkar.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Beep-testet går ut på att springa 20 meter fram och tillbaka i accelerera­nde takt så länge man orkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland