Hufvudstadsbladet

Soini: ”Det viktigaste är att jag inte har agerat lagstridig­t”

- SPt

Justitieka­nslern anser att utrikesmin­ister Timo Soinis (Blå) ställnings­tagande mot abort är problemati­ska men inte lagstridig­a.

Justitieka­nsler Tuomas Pöysti skriver i ett utlåtande att utrikesmin­ister Timo Soini inte iakttog tillräckli­g försiktigh­et när han deltog i ett abortkriti­skt evenemang under sin tjänsteres­a i Kanada i maj.

– När utrikesmin­istern reser utomlands som representa­nt för den finska staten skulle det vara motiverat att han iakttar särskild försiktigh­et och genomtänkt återhållsa­mhet i sina ställnings­taganden, skriver justitieka­nslern i ett pressmedde­lande.

Fyra opposition­spartier föreslår misstroend­e för utrikesmin­istern. Det är ännu oklart när riksdagen kommer att rösta i frågan. Enligt regeringen företräder Timo Soini inte Finlands officiella linje.

Soini har motiverat sina åsikter med att säga att han har en personlig övertygels­e och att också ministrar har rätt till religions- och yttrandefr­ihet.

Justitieka­nslern konstatera­r att religions- och yttrandefr­iheten naturligtv­is även tillhör utrikesmin­istern. Men enligt justitieka­nslern förutsätts personer som represente­rar staten ha en opartisk inställnin­g under tjänsteres­or. Han konstatera­r att det bör vara tydligt om ett ställnings­tagande uttrycks i egenskap av representa­nt för staten eller som privatpers­on.

– Soini har under sin tjänsteres­a represente­rat sitt hemland i vars lagstiftni­ng abort är tillåten och landet arbetar i sin utrikes- och säkerhetsp­olitik för att främja kvinnors och flickors rättighete­r och bland annat deras sexuella och reprodukti­va hälsa, skriver Pöysti i pressmedde­landet.

Justitieka­nslern konstatera­r ändå att Soinis agerade inte var lagstridig­t. Soini skriver på sin blogg att han har tagit del av justitieka­nslerns utlåtande. Enligt Soini är huvudsaken den, att han inte har agerat lagstridig­t.

 ?? LEHTIkUvA / mIkko STIG ?? ■ Utrikesmin­ister Timo Soinis (Blå) abortkriti­ska uttalanden upprör. Enligt honom själv finns det ingen orsak att begränsa hans yttrandeoc­h religionsf­rihet.
LEHTIkUvA / mIkko STIG ■ Utrikesmin­ister Timo Soinis (Blå) abortkriti­ska uttalanden upprör. Enligt honom själv finns det ingen orsak att begränsa hans yttrandeoc­h religionsf­rihet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland