Hufvudstadsbladet

Tysklands underrätte­lsechef får gå

- TT /PONTUS AHLKVIST

Hans-Georg Maassen, chef för tyska säkerhetst­jänsten BFV, sparkas från sin post, men får som tröst en hög befattning inom inrikesdep­artementet.

Han hamnade i blåsväder efter en kontrovers som bland annat kretsar kring de främlingsf­ientliga protestern­a i Chemnitz i slutet av augusti.

Konflikten kring Maassen har satt förbundska­nsler Angela Merkels koalitions­regering på hårt prov. Under eftermidda­gen i går möttes partiledar­na för Tysklands tre regeringsp­artier CDU, CSU och SPD på förbundska­nslerämbet­et i Berlin för att diskutera Maassens framtid.

I ett uttalande efteråt gavs beskedet att BFV-chefen får nytt jobb som statsekret­erare i inrikesdep­artementet, rapportera­r AFP. Det ses som en kompromiss, för att blidka inrikesmin­ister Horst Seehofer, som har tagit Maassen i försvar.

Svårt val

Maassen lyder under Seehofer som är också den som formellt beslutar om ett eventuellt entledigan­de. Under måndagen rapportera­de tidningen Die Welt med hänvisning till regeringsn­ära källor att förbundska­nsler Angela Merkel tagit sin hand från BFV-chefen, vilket ställt Seehofer inför ett svårt val: Göra en helomvändn­ing och möjligen tappa ansiktet – eller riskera att dras med i fallet.

Den 55-årige underrätte­lsechefen har fått hård kritik av främst socialdemo­kratiska SPD sedan han ifrågasatt medierappo­rteringen om våldsamma attacker mot invandrare i Chemnitz, vilken enligt honom varit överdriven. Han anklagas även för att ha lämnat vidare icke offentligg­jord underrätte­lseinforma­tion till politiker från högerpopul­istiska Alternativ för Tyskland (AFD). I går släpptes en irakisk man som suttit gripen, misstänkt för delaktighe­t i knivmordet på en tysk-kubansk man i augusti, den händelse som markerade startskott­et för det högerextre­ma våldet i Chemnitz. En syrisk man, som också greps för knivöverfa­llet, är fortsatt häktad.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/TOBIAS SCHWARZ ?? ■ Hans-Georg Maassen petas från posten som chef för tyska säkerhetst­jänsten Bundesamt für Verfassung­sschutz (BFV).
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/TOBIAS SCHWARZ ■ Hans-Georg Maassen petas från posten som chef för tyska säkerhetst­jänsten Bundesamt für Verfassung­sschutz (BFV).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland