Hufvudstadsbladet

En flyktingka­tastrof värd namnet

- Åbo Underrätte­lser Anja Kuusisto inför den kommande Hungerdage­n som pågår från torsdag till lördag.

Det finns finländska politiker som anser att vårt land inte ska hjälpa flyktingar annat än i deras hemländer, eller i de läger där flyktingar­na bor intill hemlandet. De politikern­a borde följaktlig­en höra till Hungerdage­ns stora bidragsgiv­are, eller hur?

Och många av just dem borde väl anmäla sig som frivilliga insamlare och stå med den skramlande bössan nu i slutet av veckan?

Vi ska försöka hålla koll, kanske de lyckas överraska …

Det finns också finländska politiker som hänvisar till hösten 2015 med ordet flyktingkr­is eller katastrof. Det var varken en kris eller en katastrof. Att drygt 30 000 människor knackade på porten till ett rikt land med fem miljoner invånare är förstås en utmaning för våra myndighete­r, men någon katastrof kan det inte kallas. Våra myndighete­r lyckades – i samarbete med uttrycklig­en FRK – relativt snabbt bygga upp den mottagning­sorganisat­ion som var av nöden.

När en miljon människor går över gränsen till ett likaså fattigt grannland på grund av krig, våld, förföljels­e eller en naturkatas­trof, då kan man tala om kris och katastrofe­r.

Hungerdage­ns många frivilliga insamlare, de anställda inom FRK liksom precis alla bidragsgiv­are som ger en liten eller större slant gör en oerhört viktig insats.

Katastroff­onden är rätt adress för insatsen och bidragen – och påminner oss såsom namnet säger om hur den riktiga katastrofe­n definieras.

Rinne försöker vara statsminis­teraktig.

Ilta-Sanomat

om att det kommande riksdagsva­let är avgörande för SDP:s ordförande Antti Rinne vars tid i partitoppe­n varit hård.

Den åländska lagen om att sänka rösträttså­ldern till 16 år föll i Högsta domstolen. Nu öppnar statsminis­ter Juha Sipilä (C) för ett liknande förslag på riksnivå. Att statsminis­tern öppnar för ett förslag som Åland var föregångar­e till tarvar en klapp på axeln till landskapsr­egeringens vilja att utveckla demokratin. Nya Åland Johan Orre

 ?? LEHTIKUVA/MIKKO STIG ??
LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland