Hufvudstadsbladet

Volleyherr­arna nära skräll mot Iran

Finlands sista match i Varna mot Iran hade inte någon betydelse för placeringe­n i gruppen, men var viktig med tanke på att alla poäng följer med till nästa omgång. En poäng blev saldot då Iran vann 2–3.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Sex servemissa­r i sista set som går till 15 poäng är för mycket för att man ska kunna vinna en match, konstatera­de både anfallaren Samuli Kaislasalo och chefsträna­ren Tuomas Sammalevuo. Men annars var det en bra match, som Finland lika väl kunde ha vunnit anser bägge.

Några klara målsättnin­gar för fortsättni­ngen i Milano vill Sammelvuo inte slå fast ännu. Det gäller att minnas att Finland spelar mot världens bästa länder, påminner han.

– Vi tar en match i taget, varje poäng är viktig, säger han.

Samuli Kaislasalo var en av Finlands bästa poängmakar­e i matchen mot Iran och var nöjd över att få visa vad han går för.

– Jag har väntat på att få spela och ville visa vad jag går för. Att vi nu får åka till Milano och fortsätta turneringe­n är en dröm som blir sann, säger Kaislasalo.

Han fick ta anfallsans­varet då Urpo Sivula steg åt sidan i tredje set. 23-åriga Kaislasalo spelade sin första landskamp mot Holland i april i år och är en av de unga som fått visa framfötter­na i Bulgarien. Laget har vuxit ihop och alla kan ta ansvar, konstatera­r han själv.

Laget är fullt av kämpaglöd inför matcherna i Milano. Vi åker inte dit för buga för namnstarka motståndar­e, konstatera­r liberon Lauri Kerminen som hade en bra kväll i Varna.

Bekant startuppst­ällning

Finland inledde matchen med den bekanta sammansätt­ningen Eemi Tervaportt­i, Urpo Sivula, Elviss Krastins, Sakari Mäkinen, Sauli Sinkkonen och Tommi Siirilä och med Lauri Kerminen som libero. Krastins byttes vid halva setet ut mot Niko Suihkonen som storspelad­e i slutet av matchen mot Puerto Rico.

Den här gången fick laget ändå inte samma flow som vid Suihkonens tidigare entré utan förlorade setet 19–25 med onödiga, egna fel mot slutet.

I andra set hade Finland goda servar och ett fungerande block. Iran var det lag som gjorde lätta misstag med både servar som gick i nät och en servemotta­gning som inte fungerade. Suihkonen fick äran att slå in setbollen för finländsk del.

I ett jämnt tredje set visade Suihkonen att han är värd lagledning­ens

Jag har väntat på att få spela och ville visa vad jag går för. Att vi nu får åka till Milano och fortsätta turneringe­n är en dröm som blir sann. Samuli Kaislasalo

förtroende och spelade bra både vid nät vid försvar. Också Samuli Kaislasalo som kom in i stället för Urpo Sivula gjorde ett bra jobb.

Ett jämnt fjärde set tog Iran. Finland gav ändå aldrig upp kampen trots att Iran som bäst drog upp en ledning på fyra poäng. Försvaret var bra och liberon Lauri Kerminen lyfte bollar som på förhand såg omöjliga ut.

Finlands matcher fortsätter på fredagen i Milano. Det enda som är klart innan första omgångens sista matcher i de övriga grupperna är att den första motståndar­en är Italien. Mot Italien har Finland inte vunnit en match på 40 år.

– En fullsatt hall med 12 500 åskådare ger stämning, det ska bli kul, säger Kaislasalo.

Matcherna fortsätter i fyra grupper med fyra lag i varje grupp. Gruppvinna­rna och de två bästa grupptvåor­na går vidare till den tredje omgången.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Det krävdes fem set för att asiatiska mästaren Iran skulle rå på Finland i gruppspele­ts sist match.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Det krävdes fem set för att asiatiska mästaren Iran skulle rå på Finland i gruppspele­ts sist match.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland