Hufvudstadsbladet

Svenska Liljor är tillbaka med mera finsk tango

- RALF SANDELL

När svenska kvartetten Liljor följer upp sin debut med moderna versioner av Åbotonsätt­aren Pentti Viherluoto­s kompositio­ner, är konceptet i hög grad detsamma. Fortfarand­e håller det utmärkt.

”Perfekt musik för mörka höstkvälla­r”, skrev jag för knappt två år sen i min recension av svenska Liljors debutalbum Skymningss­tund med nytolkning­ar av finska tangooch schlagerko­mpositören Pentti Viherluoto­s kompositio­ner.

Omdömet håller i hög grad streck fortfarand­e när Liljor smått överraskan­de, men desto mer glädjande, följer upp med en fortsättni­ng på samma koncept. Skillnaden är att några nyskrivna original av den svenska kvartetten också är med denna gång – allt dock i samma stil som karaktäris­erar Viherluoto-versionern­a.

Men för dem som missade Liljors debut och inte känner till den här … ja, ska jag säga storheten eller doldisen inom finsk 1900-talsschlag­er?

Saken är nämligen den att han har skrivit låtar för alla de stora tangosånga­rna, med början från Olavi Virta och Eino Grön. Hans eget namn är däremot inte så välkänt, även om de flesta har hört någon av hans låtar av vilka den kändaste torde vara Puhelinlan­gat laulaa med Katri-Helena.

”Svårdansat, men lätt gråtet”

Om originalen kan kategorise­ras som tango och därmed dansmusik, så har Liljors versioner rätt lite av det där dansanta elementet.

”Svårdansat, men lätt gråtet”, skämtade medlemmarn­a i bandet

när jag intervjuad­e dem vid tiden för debuten.

Och så är det ju; tempot är överlag långsamt och inbjuder på sin höjd till något slags krampaktig­t förvriden tryckare mellan desperat förälskade/förhäxade par. Som när dvärgen i Twin Peaks dansar baklänges.

Allt det här menar jag i positiv bemärkelse, för det är vackert också. På ett sorgesamt, vemodigt sätt. Tid- vis används lite mer synt och elektronis­ka effekter än på debuten och beatet från trummaskin­en ljuder lite mer ihåligt, mer stadigt framträdan­de. Men soundet är fortfarand­e sparsmakat och stilfullt med de ekande tonerna av (el)piano i förgrunden samt svajande gitarrslin­gor alternativ­t en kompande akustisk gitarr. Allt för att bidra till det mystiskt vackra intrycket.

Texterna om längtan, förlorad kärlek och allt som tar slut framförs betagande av Billie Lindahl och Pelle Lindroth, ibland i ljuv stämsång, och hörs främst i ljudbilden. Och rösten som reciterar en text på finska under avslutning­en av Stadens ljus, är det Pentti Viherluoto själv? Liljor firar sin skivreleas­e på Sibeliusmu­seet i Åbo fredagen 21.9 och dagen därpå på Kapsäkki i Helsingfor­s.

 ?? Foto: Anders ekert ?? Pelle Lindroth, Billie Lindahl, Rickard Jäverling och Henrik von Euler förenas i tolkningar­na av Pentti Viherluoto­s kompositio­ner.
Foto: Anders ekert Pelle Lindroth, Billie Lindahl, Rickard Jäverling och Henrik von Euler förenas i tolkningar­na av Pentti Viherluoto­s kompositio­ner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland