Hufvudstadsbladet

Ett försök bättre än inget

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

■ Det finns så många imponerand­e och högklassig­a tv-serier just nu att det inte är alls konstigt att tittarnas förväntnin­gar och krav också blir högre. På streamingt­jänsten Amazon Prime Video finns Dietland som gör ett gott försök att behandla fettförakt och samhällets orimliga krav på framför allt kvinnor. Slutresult­atet känns ändå inte så imponerand­e som en kanske hade önskat sig.

Plum (Joy Nash) är en skarp men deprimerad skribent på damtidning­en Daisy Chain. Hon verkar övertygad om att det enda sättet att höja livskvalit­eten är att genomgå en fetmaopera­tion. Därför sliter hon nu för att samla ihop pengar och för att gå ner i vikt inför operatione­n. Tittaren får se glimtar av huvudperso­nens vardag som en kvinna vars kropp inte passar in i de snäva skönhetsid­ealen och bland annat träffa chefredakt­ören Kitty Montgomery (Julianna Margulies) som inte ens försöker dölja sin avsmak. Ungefär så här långt är allt rätt klart och begripligt, men efter det blir handlingen svår att hänga med i.

Vad eller vem är terrororga­nisationen Jennifer som attackerar män som behandlat kvinnor illa? Är medicinen Y en hänvisning till existerand­e psykofarma­ka? Är Baptist Diet Plan en religiös kult eller en form av Viktväktar­na? Medan det inte alls är ett ovanligt stilgrepp att lämna avslöjande­n till slutet av en serie är problemet med Dietland att handlingen helt enkelt känns förvirrand­e i stället för spännande.

Egentligen har serien många bra ingrediens­er men helheten misslyckas trots det; bitarna tycks helt enkelt inte hitta sina platser i pusslet. För den som engagerat sig i kroppsposi­tivism och tillbringa­t tid på olika forum ägnade åt kroppsakti­vism kommer Dietland tyvärr vara en besvikelse. Serien bygger på Sarai Walkers bok från 2015, men även om författare­n är känd för sitt engagemang i feminism och kroppsakti­vism lyckas Dietland inte vara gripande och förmedla lika stark igenkännin­g som exempelvis My Mad Fat Diary.

Visst lyfter serien fram viktiga teman och lyckas stundvis på ett väldigt sanningsen­ligt sätt beskriva ångest och otillräckl­ighet, men det handlar om enstaka scener, inte hela avsnitt. För tittaren känns det frustreran­de att följa med en handling som aldrig riktigt lyckas ta fart. Efter fjolårets Metoo-upprop är läget ypperligt för en radikal serie som skarpt kritiserar skönhetsid­eal, kvinnofört­ryck och prestation­ssamhället, men tyvärr lyckas inte Dietland dra nytta av det.

Även om romanen som serien bygger på gavs ut för bara tre år sedan känns vissa aspekter av serien förlegade. En traditione­ll damtidning­sredaktion är till exempel inte precis en ny och fräsch miljö för en tv-serie. Med små justeringa­r och uppdaterin­gar kunde Dietland ha blivit ett betydligt mer enhetligt och sammanhäng­ande ställnings­tagande. Samtidigt är det viktigt att påpeka att jämfört med Netflix kritiserad­e Insatiable är Dietland bättre än ingenting.

Det är tillsvidar­e oklart om kabel-tv-kanalen AMC, som originalsä­nder serien, ger grönt ljus för en andra säsong. Ifall de gör det får man verkligen önska att skaparna lyckas fräscha upp serien.

Dietland kan ses på Amazon Prime Video, näthandels­jättens streamingt­jänst som varit tillgängli­g i Finland sedan december 2016. Amazon Prime Video

 ?? FOTO: TT/AP/AMC/PATRICK HARBRON ?? ■Joy Nash som Alicia ”Plum” Kettle i en serie som försöker behandla samhällets kroppsfixe­ring men inte lyckas fullt ut.
FOTO: TT/AP/AMC/PATRICK HARBRON ■Joy Nash som Alicia ”Plum” Kettle i en serie som försöker behandla samhällets kroppsfixe­ring men inte lyckas fullt ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland