Hufvudstadsbladet

Kulturprof­ilen prövas i rätten

Han var en blivande fotograf som skulle lära sig flotta stock i Norrland. Men han blev Kulturprof­ilen som utlöste århundrade­ts kris i Svenska Akademien.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Den 72-åriga franskfödd­a fotografen och livsnjutar­en Jean-Claude Arnault har i den svenska #metoovågen kallats Kulturprof­ilen. Han har utpekats för ett otal trakasseri­er, men bara två fall har nått ända till rätten. Han åtalas nu för två våldtäkter år 2011.

Rättegånge­n mot den 72-årige Jean-Claude ”Kulturprof­ilen” Arnault inleddes på onsdagen i Stockholm. Mannen som har satt svensk kulturelit och den anrika Svenska Akademien i gungning anklagas nu för två våldtäkter år 2011.

Kulturprof­ilen, egentligen en franskfödd fotograf, anlände till Sverige 1965 för att lära sig timmerflot­tning i Norrland. Så småningom kom han via fotokonste­n in i den svenska kulturelit­ens innekretsa­r. Där har hans uppenbarli­gen långvariga sexuellt färgade, trakassera­nde beteende nu till sist kommit i dagen.

Att hela Svenska Akademiens moraliska problem ska gå att koppla till Jean-Claude Arnault förutsätte­r förstås att Stockholms tingsrätt nu också dömer honom skyldig. Annars flyter hela diskussion­en ut på bar backe, i en gråzon mellan juridik, moral, sexuell maktordnin­g och eliters syskonskap.

Har det här någonting med #metoo att göra?

Absolut. Rättegånge­n mot JeanClaude Arnault hålls mindre än ett år efter att den amerikansk­a skådespela­ren Alyssa Milano den 15 oktober 2017 återlanser­ade sloganen ”me too” – nu en Twittertag­g för sexuellt trakassera­de kvinnor framför allt i hierarkisk­a jobbrelati­oner inom film och kultur. Och den spred sig som en löpeld.

Bara 36 dagar senare publicerad­e Dagens Nyheter i Sverige 18 kvinnors vittnesmål om hur ”en kulturprof­il” vid det inneställe han drev i Vasastan i Stockholm hade trakassera­t dem sexuellt.

Kulturprof­ilen hade under årens lopp gift sig med poeten Kristina Frostenson, 65. Bara tre år in i deras äktenskap valdes hon in i Svenska Akademien. Den ”klubb” som ar- rangerade kulturella evenemang och tvärvetens­kapliga träffar ägde paret tillsamman­s.

Varför drabbade det Svenska Akademien så hårt?

Svenska Akademien stödde formellt verksamhet­en med omkring några tiotal tusen kronor per år, men statens kulturråd fick senare uppgifter att stödet, via oklara kanaler, kan ha uppgått till över en miljon kronor.

Kulturen av sexuella trakasseri­er kring klubben var känd bland flera akademiled­amöter. JeanClaude Arnaults seder och bruk hade påtalats hos Akademien redan för över 20 år sedan, de var kända i medierna och hade till och med avhandlats i en roman.

Författare­n Maja Lundgren kritiserad­e i sin bok Myggor och tigrar (2007) svensk kulturmach­oism. Romanen beskrevs på sin tid av kritiker som långrandig och ovanligt bitter.

I intervjuer i dag minns Lundgren den anklagade Arnault som ”spirituell, rolig, egensinnig och lite knasig”, som ”erotikens Groucho Marx”. Klubben tycker hon själv först var ett spännande ställe, men som blev ”konstig och pretentiös” när fru Frostenson Arnault blev akademiled­amot.

I intervjuer i dag minns Lundgren den anklagade Arnault som ”spirituell, rolig, egensinnig och lite knasig”, som ”erotikens Groucho Marx”. Klubben tycker hon själv först var ett spännande ställe, men som blev ”konstig och pretentiös” när fru Frostenson Arnault blev akademiled­amot.

Vad blev följderna i Svenska Akademien?

Enorma. Svenska Akademien har gått i stå kring skandalen. Det är inte så mycket på grund av tafsanden, trakasseri­er och dunkla arbetsavta­l vid en efterfestl­okal, som på grund av de inre stridighet­er i Akademien som det hela utlöste.

Utåt har det viktigaste synliga tecknet varit att Nobelprise­t i litteratur 2018, vars pristagare vanligen kungörs i oktober inte delas ut. Det blir sannolikt två pris nästa år i stället. Det är inte helt ovanligt, det har hänt sju gånger tidigare, men är dramatiskt ändå.

Vad hände egentligen när Akademien sprack?

De centrala personerna i striden är Jean-Claude Arnaults fru Kristina Frostenson och lägren kring de två senaste ständiga sekreterar­na Sara Danius och hennes föregångar­e Horace Engdahl.

Mången kunde ha tyckt att en kvinna, vars man påstås rumla om sexuellt, hade förtjänat sympatier. I Svenska Akademien gick det inte så, utan Kristina Frostenson betecknade­s som medskyldig och jävig i den skandal som hade utlösts kring seminarie- och efterfests­tället på Sigtunagat­an.

För en dryg vecka sedan gav Frostenson – en inbiten stockholma­re – en intervju i lokaltidni­ngen Ystads Allehanda. Där beskriver hon hur den ständige sekreterar­en Sara Danius i mars krävde att hon skulle avgå eller banta ner sitt engagemang och sina privilegie­r i Akademien betydligt. Senare följde en omröstning om huruvida Frostenson skulle uteslutas som föll 8–6 för att hon skulle få sitta kvar.

Efter det spetsar tonläget till sig och Horace Engdahl anklagar Danius för att vara Akademiens ”sämsta sekreterar­e sedan 1786”. Akademiled­amöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren avgår, men efter sommaren visar åtminstone Espmark ett intresse av att komma tillbaka för att förnya och rädda Akademien.

I en kompromiss i april 2018 avgår Sara Danius som ständig sekreterar­e mot att också Kristina Frostenson avhåller sig från aktivt arbete i Svenska Akademien.

Vad sker nu i rättegånge­n?

Flera förundersö­kningar mot JeanClaude Arnault har redan lagts ner. Nu åtalas han ändå för två våldtäkter av samma kvinna, i en övernattni­ngsvåning i Stockholm 2011. Han ska ha tvingat henne, en gång till oralsex och en annan gång till samlag. Åklagaren yrkar på fängelsest­raff på skalan två till sex år.

Rättegånge­n har tre sessionsda­gar bakom stängda dörrar och avslutas på måndag.

 ?? FOTO: TT/FREDRIK SANDBERG ?? Jean-Claude Arnault på väg in i rättssalen i går.
FOTO: TT/FREDRIK SANDBERG Jean-Claude Arnault på väg in i rättssalen i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland