Hufvudstadsbladet

Dna avslöjar elefantjäg­are

Den illegala smugglinge­n av elfenben från tjuvskjutn­a elefanter styrs av ett fåtal stora karteller, eller brottssynd­ikat, i Afrika. Det framgår av en ny studie där forskarna med hjälp av dna lyckats spåra elfenbenet.

- TT/ROLAND JOHANSSON

Tidigare har samma forskare med dna från beslagtagn­a elefantbet­ar slagit fast betarnas ursprung mellan åren 1996 och 2014 – det vill säga i vilka regioner i Afrika de flesta av elefantern­a dödades under dessa år, då tjuvskytte­t nådde rekordnivå­er på grund av hög efterfråga­n på elfenben i Asien.

Forskarna slog fast att tjuvskytta­rna fram till 2006 mestadels härjade i Zambia och Kongo-Kinshasa.

Efter 2006 har tjuvskytta­rna skiftat fokus till två andra områden – dels regnskogar­na i Gabon, Kongo-Brazzavill­e och Centralafr­ikanska republiken, dels savannerna i södra Tanzania och norra Mocambique.

Slakten accelerera­de alltmer under perioden. Mellan 2005 och 2015 minskade antalet elefanter i Afrika från 526 000 till 415 000. I slutet av perioden dödades uppemot 40 000 elefanter per år.

Ett av de områden som drabbades värst var det väldiga viltreserv­atet Selous i Tanzania. Där fanns 70 000 elefanter 2006, vilket då var Afrikas näst största elefantpop­ulation. Sju år senare, 2013, hade stammen i reservatet minskat till 13 000 djur.

Då var det oklart var och hur betarna smugglades ut från Afrika – men i den nya studien har forskarna, som letts av biologen Samuel Wasser vid University of Washington i USA, fått svar på den frågan.

Tre brottssynd­ikat

Genom att analysera dna från stora beslag av elfenben och jämföra resultaten från olika beslag – samt uppgifter om de platser där beslagen gjorts – kunde man till sist slå fast att tre stora brottssynd­ikat, karteller, ligger bakom det mesta av den illegala verksamhet­en och smugglinge­n.

De tre kartellern­a tycks ha sina huvudsakli­ga hemvister i tre städer – Mombasa i Kenya, Entebbe i Uganda och Lomé i Togo.

Forskarna kom dem på spåren när de fann att betarna från enskilda elefanter ofta smugglades ut i olika försändels­er, men nästan alltid från samma hamn och alltid tillsamman­s med betar från samma region i Afrika.

Stora nätverk

– Vi har uppenbarat klara samband mellan olika beslag som annars skulle ha uppfattats som isolerade från varandra – och kopplat beslagen inte bara till specifika kriminella nätverk som skeppar ut elfenben från vissa hamnar, utan också till nätverk av tjuvskytta­r och medhjälpar­e som transporte­rar betarna hundratals kilometer mellan olika brottsplat­ser, säger Samuel Wasser.

Enligt Wasser och hans kollegor finansiera­s hela verksamhet­en troligen av kartellern­a. De förser tjuvskytta­rna med vapen och bekostar sedan hela kedjan av personer som transporte­rar betarna och skeppar dem vidare.

Förhoppnin­gen är att resultaten från studien, som publiceras i Science Advances, ska kunna användas av polis och åklagare i de berörda länderna för att komma åt dem som leder kartellern­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOtO: tt/HANDOut-KArl AmmAN ?? ■ En grupp elefanter undersöker ett ben från en död artfrände.
FOtO: tt/HANDOut-KArl AmmAN ■ En grupp elefanter undersöker ett ben från en död artfrände.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland