Hufvudstadsbladet

Så blir äpplet söt succé

Ingrid Marie och Aroma – bara namnen får det att vattnas i munnen. Det är dags att ta hand om äpplena, på det söta viset.

- TT/BITTE E:SON FORSBERG & TT/KERSTIN SVENSSON

Äppelsäson­gen är i full gång och den ena sorten efter den andra mognar på träden. I år är skörden stor, men äpplena är små jämfört med vad vi är vana vid. Det beror på att det har varit så fruktansvä­rt torrt. Värmen har däremot gjort att årets frukter får mycket smak, blir vackert röda och har en hög kvalitet. Skörden väntas bli rekordstor, så vi kan hoppas på rikligt med äpplen i butikerna.

Tack vare nya lagringsme­toder kan vi äta inhemska äpplen året runt. De vanligaste äppelsorte­rna är Ingrid Marie och Aroma. De sistnämnda är bra att använda i matlagning eller goda att äta som det är.

Enkelt med äpple

Många har äppelträd i sina trädgårdar och ibland kan det vara svårt att hinna äta upp alla. Ett tips är att lämna in frukten till ett musteri. Det går också att frysa in äppelklyft­or och använda dem till paj, kaka eller kräm senare i vinter.

Fast det är tillåtet att riktigt frossa i äpplena just nu också. Ett enkelt frukosttip­s är att låta lite äppelbitar koka med frukostgrö­ten och toppa med en klick honung och lite kanel. Eller grovriv ett äpple och strö över den färdiga gröten.

Och så är det fantastisk­t gott med äppeldesse­rter. Här är några favoriter.

Äppelkaka

Till 8–10 bitar, 1 timme

150 g smör, rumsvarmt 2 dl strösocker 3 ägg 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsock­er 1/2 dl mjölk 3 små äpplen 2 msk strösocker 1 tsk kardemumma­kärnor mandelspån Vispa smör och socker smidigt med elvisp. Vispa ned äggen, ett i taget. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsock­er och blanda till sist ned mjölken.

Smörj en form, 24 centimeter i diameter, med löstagbar kant. Bred ut smeten i formen.

Skölj äpplena och dela dem i fyra klyftor. Ta bort kärnhuset och skär i tunna klyftor. Stöt kardemumma­kärnorna fint i mortel och blanda med socker. Vänd äppelklyft­orna i blandninge­n och lägg dem vackert i smeten.

Strö över mandelspån och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 40 minuter. Låt kakan svalna något och servera den gärna ljummen.

Det går fint att byta ut kardemumma­n mot kanel om man så önskar.

Äppelkaka i glas Till 4 portioner, 30 minuter + 30 minuter i frysen

4 äpplen 25 g smör 5 msk farinsocke­r 1 tsk kanel

Smuldeg:

125 g smör 1 dl strösocker 2 1/2 dl vetemjöl 1 msk vaniljsock­er

Till servering:

150 g mascarpone 1 dl vispgrädde 1/2 tsk vaniljsock­er Börja med smuldegen. Blanda samman smör, socker, mjöl och vaniljsock­er till en smulig deg. Låt stå i frysen i 30 minuter.

Fördela smulorna på en plåt med bakplåtspa­pper och grädda mitt i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter. Ta ut och rör om efter halva tiden. Låt svalna när den är klar.

Dela, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Smält smöret i en stekpanna och rör i farinsocke­r och kanel. Lägg i äppeltärni­ngarna och stek på medelvärme tills de börjar mjukna.

Vispa samman mascarpone, grädde och vaniljsock­er. Varva smuldeg, äppeltärni­ngar och mascarpone i glas och servera direkt.

Fyllda äpplen

Till 4 portioner, 40 minuter

4–6 små äpplen 1 dl hasselnött­er 75 g smör 3/4 dl strösocker 1/2 dl kokosfling­or 1 tsk kanel 2 msk ljus sirap Kärna ur äpplena (skala dem om du vill). Hacka nötterna och blanda med smör, socker, kokos och kanel.

Fördela fyllningen i äpplena och ställ dem i en smord form. Ringla över sirap och baka i ugn i cirka 20 minuter på 225 grader. Känn efter att äpplena är mjuka.

Tips: Fyllningen kan varieras med exempelvis russin, kardemumma, mandelmass­a och honung.

Vaniljsås

Till 4 portioner, 15 minuter

1 dl strösocker 2 äggulor 1 msk maizena majsstärke­lse 2 dl standardmj­ölk 2 dl vispgrädde 1 vaniljstån­g Vispa samman socker med äggulor, majsstärke­lse och 1/2 deciliter av mjölken. Dela vaniljstån­gen på längden och skrapa ur kärnorna.

Koka upp vaniljstån­g med kärnor, grädde och resten av mjölken. Häll blandninge­n över äggulorna och vispa samman.

Häll tillbaka i kastrullen och koka på låg värme under omrörning tills såsen tjocknar. Ta upp vaniljstån­gen. Häll upp såsen i en skål och låt svalna. Servera till en äppeldesse­rt.

 ??  ??
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? En klassisk äppelkaka gör sig gott till eftermidda­gskaffet.
FOTO: BOSSE NILSSON En klassisk äppelkaka gör sig gott till eftermidda­gskaffet.
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? Bjud på en smulpaj i glas till efterrätt. Det är enkelt att förbereda och kan göras klart precis före servering.
FOTO: BOSSE NILSSON Bjud på en smulpaj i glas till efterrätt. Det är enkelt att förbereda och kan göras klart precis före servering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland