Hufvudstadsbladet

Metoo gav inget stöd

-

Iranskfödd­a Gita Nabavi, 36, har lett sitt parti i ett katastrofv­al. Hon togs in i ledningen för Feministis­kt initiativ som en hängiven ”sifferniss­a” och kunnig på ekonomi. Som det ena av partiets två språkrör skulle hon kompletter­a den explosiva politikerv­eteranen Gudrun Schyman, som satsade på en ny karriär i FI efter år som partiledar­e för Vänsterpar­tiet.

Efter Metoo och turerna kring Svenska Akademien kunde man ha väntat sig ett bra resultat för ett feministis­kt parti. Men i valet får FI bara 0,4 procent av alla röster

– Vi låg i medieskugg­a och folk trodde att en röst på oss var bortkastad, säger Gita Nabavi i medierna.

FI tröstar sig med att man etablerade sig kommunalt på nya småorter som Ödeshög, Strömstad, Gnesta och Vilhelmina. På flera håll förefaller FI ha gett ett politiskt ansikte åt Priderörel­sen. Men drömmen att bli ett av partierna i Sveriges riksdag gick i kras.

Sin största politiska tyngd har FI i Stockholm där man har stött stadens rödgröna styre. FI behåller sina tre mandat i Stockholm, men Gita Nabavi får inget av dem. Den starka FIkvinnan i Stockholm är socialarbe­tare Anna Rantala Bonnier, en av de förmögna arvtagarna till förlagshus­et Bonnier, och dotter till pappa Åke Bonnier som också fallit långt från förlagsträ­det. Han är biskop i Skara.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland