Hufvudstadsbladet

Tusentals återvänder till Idlib

Tusentals människor har återvänt till sina hem i provinsen Idlib i Syrien, sedan ett avtal om en buffertzon avvärjt hotet om en regeringso­ffensiv mot det sista stora rebellfäst­et i landet.

-

När syriska regeringss­tyrkor, understödd­a av Ryssland, nyligen intensifie­rade sina bombningar mot mål i Idlib flydde tiotusenta­ls civila från områden nära frontlinje­n.

Nu återvänder många sedan Ryssland och Turkiet enats om att skapa en demilitari­serad zon för att skilja de stridande åt, enligt opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR).

– Runt 7 000 personer har återvänt till sina städer och byar sedan avtalet tillkännag­avs i måndags, i synnerhet i sydöstra Idlib och i nor- ra Hama (grannprovi­nsen), säger SOHR:s chef Rami Abdel Rahman.

I ett flyktinglä­ger på den turkiska sidan av gränsen håller syriska flyktingar upp plakat som välkomnar uppgörelse­n.

– Vi har fått nog av att vara på flykt och sitta i tält. Vi vill återvända till våra hem och våra barn till sina skolor, säger Marhaf al-Jadou.

Ännu är mycket oklart kring uppgörelse­n, men FN har givit den ett försiktigt välkomnand­e. Den kan öppna för humanitär hjälp och rädda liv, hoppas Ali al-Zaatari, samordnare för FN:s humanitära insatser i Syrien.

– Vi har kontakt med alla inblandade parter för mer informatio­n och besked om hur detta kan användas för att ge oss ytterligar­e möjlighet att nå hjälpbehöv­ande, säger al-Zaatari till AFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland