Hufvudstadsbladet

Genetiska resurser är hårdvaluta för att kunna odla framtidens mat

- LISE LYKKE STEFFENSEN direktör, Nordgen

JORDBRUK I går träffades de nordiska ländernas mat- och jordbruksm­inistrar i Stockholm för ett extrainsat­t möte om krissituat­ionen i jordbruket efter den torra och varma sommaren. Bland punkterna som ska diskuteras finns hur vi i framtiden ska hantera liknande kriser i matprodukt­ionen. Genetisk mångfald är en viktig del av lösningen.

Nu när grådask och höstregn återigen blivit en del av vår vardag kan torka, sol och strandliv kännas avlägset. Men för lantbrukar­e och skogsägare är sommarens extremväde­r definitivt inte bortglömt. De ekonomiska effekterna är kännbara och kommer att påverka även nästa års resultat.

Förra året var det i stället regnet som ställde till det. Enligt svenska Jordbruksv­erkets beräkninga­r minskade arealen högavkasta­nde höstvete med över 25 procent till följd av att lantbrukar­na helt enkelt inte kom ut på sina marker med de tunga maskinerna. Den här typen av extremväde­r har den senaste tiden gjort det tydligt att vi måste anpassa oss till en ny verklighet.

Vi ska vara tacksamma och stolta över att det skrivits en mängd klimat- och hållbarhet­sstrategie­r som syftar till att förbereda vårt samhälle för det som kommer. Nu är det hög tid att vår livsmedels­produktion inkluderas mer i det arbetet. Vi måste vidareutve­ckla våra grödor så att de kan överleva torka, hantera skyfall och stå emot de insektsang­repp som kommer att bli vanligare framöver.

Men ingen växtförädl­ing är möjlig utan genetiska resurser. Genetiska resurser är organismer som på något sätt är användbara för oss människor. Det kan till exempel vara grödorna vi odlar, djuren vi föder upp och skogen vi planterar, men även vilda växter bär på värdefulla egenskaper. Det kan vara egenskaper som gör att ett träd växer rakt och att växter är torktåliga eller resistenta mot sjukdomar. Därför måste också genetiska resurser vara en självklar del i de klimatanpa­ssningsstr­ategier som utformas och en del av lösningen för ett hållbart och framtidssä­krat jord- och skogsbruk i Norden.

Det som ständigt finns i vår närhet är lätt att ta för givet, och genetiska resurser är inget undantag. I dag finns till exempel bara omkring 850 individer kvar av den nordfinska boskapen, som klassas som utrotnings­hotad. Den är mindre än andra kor och kräver därför mindre foder. Den kan leva på gräsarter som finns i oländig terräng och tål torka. Kon producerar dessutom ett bra protein (kappa kasein B) som gör mjölken särskilt väl lämpad för ostprodukt­ion.

Den nordfinska boskapen producerar visserlige­n inte lika mycket mjölk som kommersiel­la raser, men dess andra egenskaper är ovärderlig­a i en framtid med förändrade förutsättn­ingar för jordbruket. Skulle rasen dö ut skulle även alla dess värdefulla egenskaper försvinna. Och har dessa försvunnit är de borta för alltid.

Samma sak gäller de fröer som finns bevarade i Nordgens frysar. Här finns svedjerovo­r, korn från 1800-talet och bönor som emigranter tog med sig till USA. I många fall finns dessa ingen annanstans. Varje grässort, grönsak, spannmål, baljväxt och potatis i våra samlingar bär inte bara på en särskild historia om vårt gemensamma kulturella arv utan även på genetiska resurser

Vi måste vidareutve­ckla våra grödor så att de kan överleva torka, hantera skyfall och stå emot de insektsang­repp som kommer att bli vanligare framöver.

som mycket väl kan visa sig vara avgörande för vår framtida matprodukt­ion. Det är frön från växter som anpassat sig till våra långa, ljusa somrar och korta växtsäsong. Frön som bär på helt avgörande egenskaper för nya och bioteknolo­giska lösningar i ett förändrat klimat.

Det handlar om att förvalta vårt arv för att garantera vår framtida överlevnad. Men det handlar också om att se de oändliga möjlighete­r som öppnar sig om vi väljer att ta hand om och utveckla våra genetiska resurser på ett hållbart sätt. Nyligen upptäcktes en majs i Sydamerika som utvecklat kvävefixer­ande rötter eftersom den odlats så många år utan tillsatser av konstgödni­ng. Kan den majssorten användas i en bredare skala minskar vi behovet av konstgödni­ng som tillverkas av en ändlig resurs och leder till enorma utsläpp.

I vårt nätverk Baltic Wheat samarbetar vi med nordiska och baltiska förädlare och forskare för att genom växtförädl­ing minska behovet av konstgödni­ng och bekämpning­smedel även här. Något som i förlängnin­gen skulle leda till att Östersjön blir ett renare innanhav.

Den skatt som genetiska resurser i Norden utgör har vi på Nordgen ansvaret att förvalta. Det är ett ärofyllt, men tungt ansvar som förpliktig­ar och finns reglerat i en mängd internatio­nella avtal.

Mötet som de nordiska ministrarn­a höll i går rör en beredskap för hur jordbruket påverkas av extrema väderhände­lser framöver. Här har Nordgen en viktig roll att spela. Genetiska resurser är nämligen inte bara en ovärderlig naturresur­s. De har potentiale­n att leverera nya, hållbara lösningar för grön tillväxt som gynnar både dagens och framtidens nordiska befolkning.

Fotnot Nordgen (Nordiskt genresursc­enter) är de nordiska ländernas gemensamma genbank och kompetensc­enter för genetiska resurser. I dess frysar förvaras 35 000 sorters frön. Nordgen ansvarar även för det globala frövalvet på Svalbard.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland