Hufvudstadsbladet

Patrias rykte viktigast?

- Vasabladet

Enligt Sky News Arabia är fordonskon­vojen på väg för att delta i striderna om den jemenitisk­a hamnstaden Hodeidah. Utrikesmin­isteriet säger sig utreda bildbevise­n.

Striden om staden har i dessa dagar inletts på allvar. Koalitione­n rapportera­de i går (18.9) att den intagit två områden i utkanten av Hodeidah. Hjälporgan­isationern­as vädjanden har klingat för döva öron; hamnstaden betecknas av dem som den sista livlinan för omkring åtta miljoner svältande människor.

Så vad har några finländska reservdela­r och ett och annat Patria-fordon för betydelse i så stora och dramatiska sammanhang? Försumbar, anser regeringen. Eftersom kontrakten är mångåriga har vi beslutat att man kan fortsätta exportera reservdela­r, säger Ilkka Rentola på UM. Det är viktigt att värna om Patrias rykte som pålitlig samarbetsp­artner.

Det är andras vapen (och reservdela­r) som skapar elände i världen. Finländsk militär produktion skapar enbart behövlig sysselsätt­ning i hemlandet.

Eller som Allan Edwall, Emil i Lönneberga­s koleriske far på filmduken, formulerad­e det ur svenskt perspektiv, i en av de visor han skrev: ”Men svenska vapen från Bofors, det är en annan sak, förstås. Dom skapar ordning och mäklar fred. Och används blott för att skoja med.”

Viveca Dahl om att finländskt­illverkade Patria AMV med rysk bestycknin­g deltar i kriget mot huthirebel­lerna i Jemen.

Finland är EU:s ordförande­land från och med juli nästa år. Om Stubb dessutom skulle leda kommission­en skulle Finland ha en chans att bättre än någonsin köra igenom sina egna åsikter i EU. Ilta-Sanomat att det lönar sig för Samlingspa­rtiet och alla andra att föra fram Alexander Stubb som EUordföran­de efter Jean-Claude Juncker.

De politiska arbetskonf­likterna kan bli dyra både för samhällsek­onomin och för arbetstaga­rna. Iltalehti Juha Keskinen om att fackföreni­ngsrörelse­n nu borde värna om en ekonomisk tillväxt och om arbetstill­fällena i stället för att spela med hårda insatser mot regeringen­s lagförslag om ett uppluckrat anställnin­gsskydd.

 ?? VG/SKäRMAVBIL­D ??
VG/SKäRMAVBIL­D

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland