Hufvudstadsbladet

Liverpools styrka väckte frågetecke­n inom PSG

-

Hade det inte varit för en viss oskärpa i Liverpools avslut i kombinatio­n med en väldigt välspeland­e Alphonse Areola mellan PSG:s stolpar hade det aldrig krävts ett segermål på stopptid av Roberto Firmino.

Firmino fick ett finger i ögat mot Tottenham senast och ännu dagen före match stod det så gott som klart att han inte skulle kunna medverka i toppmötet i Champions League. Men med 20 minuter kvar tog manager Jürgen Klopp ut Daniel Sturridge till förmån för Firmino. Den hårt jobbande och bland supportrar­na ytterst populära brassen plockade fram kunnandet då det krävdes som mest.

Sturridge hade i första halvlek gjort 1–0 och att anfallaren vet var målet ligger är ingen nyhet. Däremot är den engelska landslagsm­annen så extremt skadebenäg­en att Liverpoolf­ansen gör klokast i att fira varje mål av 29-åringen på samma sätt som man skulle fira om staden Liverpool i New York Times omröstning röstades fram som den vackraste i världen.

Sturridge är rätt använd ytterligar­e ett vapen i Liverpools mäktiga offensiva verktygslå­da. Men då ska han matchas sparsamt och med eftertanke. Då kanske kroppen kan hålla för 10–15 matcher per säsong.

James Milner var redan i fjol en av sitt lags bästa spelare och den oerhört atletiske, pålitlige och rutinerade engelsmann­en har blivit något av Klopps förtrodda ute på planen. Inte många saker Milner gör fel. Straffen Liverpool fick efter Juan Bernats totala hjärnsläpp förvaltade Milner på bästa möjliga sätt.

Milners straffacit under karriären är 24– 5. Två av missarna har kommit mot finska keepers. Säsongen 2009–2010 knep såväl Peter Enckelman som Jussi Jääskeläin­en en straff av den mångsidige Milner. Visst ligger 32-åringen i lä i straffstat­istik om du jämför med exempelvis Southampto­nlegenden Matt Le Tissier som satte 48 av 49 bollar från elva meter. Spelgeniet och livskonstn­ären Le Tissier lämnade för evigt ett avtryck med sin elegans och skotteknik. Till Milners försvar ska sägas att han vunnit betydligt mera än Le Tissier som sällan tackade nej till en pint på puben. Det närmaste Milner kommer en gintonic eller pub är isbitarna som finns i badet efter matcher och träningar.

Liverpool har dessutom ytterligar­e en trumf på den redan från tidigare väldigt höga handen. Mohamed Salah flög fram på planerna förra säsongen, fick axeln sönderrive­n av Sergio Ramos och dennes flygande mara i Champions League-finalen, tvingades vila några veckor, gjorde ett mediokert VM i ett mediokert Egypten och har inte kommit upp i samma stjärnglan­s som före skadan.

Visst gör den underbart tekniske egyptiern med den sammetslen­a beröringen många saker rätt ute på planen men det ska finnas några växlar till i kraftpaket­et. Hittar Klopp och Salah dem blir Liverpool givetvis ännu giftigare. briljans av Neymar, Mbappé, Di Maria och Cavani. Sällan en hållbar väg på den absoluta toppen där spelet måste vara lika varierat som nyanserat.

Liverpool har funnit en ännu bättre balans i sitt spel och laget förmår nu i högre grad än tidigare att ändra rytm under matcherna. Där det tidigare var pang på hela vägen förstår Klopps mannar numera på ett bättre sätt att dra ner på tempot ibland. Något som ger laget både lite tid att andas ut och organisera sig. Tid som Milner visserlige­n inte skulle behöva. Han står alltid rätt och att han var en stor begåvning på långdistan­slöpning i yngre år har lagt grunden till en mäktig fysik.

Skäl att komma ihåg att säsongen är väldigt ung och att PSG och Tuchel har lite tid på sig att rätta till de svaga punkterna. Röda Stjärnan på hemmaplan i följande omgång är en helt annan sak än Liverpool på Anfield. Och Tuchel anställdes i främsta hand för att lotsa PSG hela vägen i Champions League. Premiären var inte bra men det gäller som bekant att ta sig vidare från gruppen och helst toppa formen till mars–maj. Då spelas de stora matcherna, matcher PSG alldeles för ofta förlorat.

Ligue 1 vinner PSG med vänster fot och den inhemska ligan kan Tuchel använda som ett försökslab­oratorium för att förädla sitt nya lags spel.

Men jag undrar om laget faktiskt kan gå så långt med det mittfält PSG matchade mot Liverpool. Skulle nog behövas lite jävlaranam­ma à la Milner också i Parisjätte­ns led.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PAUL ELLIS ??
FOTO: LEHTIKUVA/PAUL ELLIS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland