Hufvudstadsbladet

Tvillingar­na Kauppi jämförs med bröderna Sedin

TT: Var det självklart att gå till samma klubb?

- HBL-TT/MARIE CARLSSON

Iksu har gjort årets värvning. Och den kom i två-pack. De finländska tvillingsy­strarna Veera och Oona Kauppi är två av världens bästa spelare som ska hjälpa Umeålaget att försvara guldet. – De är lite som Sedin, de vet var de har varandra utan att säga något. Det är coolt att se, säger lagkamrate­n Cornelia Fjellstedt.

Ett finländskt tvillingpa­r ska hjälpa svenska laget Iksu att hållas kvar på innebandyt­ronen. Världens bästa spelare, Veera Kauppi, tillsamman­s med tvillingsy­stern Oona – också i den absoluta världselit­en – skrev inför säsongen på för klubben.

– Det är verkligen två grymma tjejer med fötterna på jorden. De gillar att pika varandra lite också vilket är roligt. De är otroligt sköna tjejer, säger Iksus svenska landslagsf­orward Cornelia Fjellstedt.

De 21åriga tvillingar­na har beskrivits som årets värvning och sportchefe­n har kallat duon för klubbens tyngsta värvning någonsin. TT: Är de lika bra som alla säger? – Ja det tycker jag. Kanske bättre. Det är jättebra kvalitet i allt de gör och de gillar också att spela offensiv innebandy precis som vi så det är ”match made in heaven”, säger Fjellstedt, som jämför tvillingar­na med de svenska hockeybröd­erna Henrik och Daniel Sedin.

Delar utmärkelse­n med systern

Veera Kauppi skrattar när hon hör jämförelse­n.

– När man har levt ihop i 21 år så vet du vad den andra personen tänker och gör så ja, det är enkelt att spela med Oona, säger hon.

I våras utsågs hon till världens bästa spelare 2017 och blev i och med det den första finländska spelaren på damsidan att få utmärkelse­n.

– Det var stort för mig, jag väntade mig inte det så det var en stor överraskni­ng och gav mig en rejäl boost att bli ännu bättre. Det var svårt att ta in.

– Men halva priset tillhör Oona, hon har hjälpt mig att bli den spelare jag är.

– Vi har alltid spelat tillsamman­s och det funkar bäst när vi är i samma lag och i samma kedja så det fanns inga tankar på att gå till olika klubbar, inte just nu, säger Veera Kauppi.

Fotbollen pausad

Som yngre drömde hon dock om att bli världsbäst i en annan sport.

– Det är ganska kul, jag ville bli fotbollspr­offs i Sverige. Och nu är jag här med som innebandys­pelare, säger Veera Kauppi.

Både hon och systern Oona satsade lika mycket på fotboll som på innebandy fram till 2016. De spelade i högsta finländska fotbollsse­rien och Veera spelade dessutom med ungdomslan­dslagen, innan de båda skadade knät i början av 2016. När de kom tillbaka från skadan till förra årets innebandys­äsong var de starkare än någonsin. Men fotbollen är fortfarand­e bara pausad.

– Vill inte säga att vi slutat, vi har bara slutat tillfällig­t. Just nu koncentrer­ar vi oss på innebandy, men vi har en liten plan om att testa fotboll senare igen.

Men först alltså: Hjälpa Iksu att ta tredje raka SMguldet.

När man har levt ihop i 21 år så vet du vad den andra personen tänker och gör så ja, det är enkelt att spela med Oona.

Veera Kauppi, Oonas tvillingsy­ster

 ?? FOTO: TOMAS BRANDT WANGEL/IKSU INNEBANDY ?? Oona Kauppi (t.v.) är tillsamman­s med sin tvillingsy­ster Veera nykomling i Iksu.
FOTO: TOMAS BRANDT WANGEL/IKSU INNEBANDY Oona Kauppi (t.v.) är tillsamman­s med sin tvillingsy­ster Veera nykomling i Iksu.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland