Hufvudstadsbladet

Blod, porr och propaganda är det bästa som hänt på väldigt länge

Amanda Kauranne med arbetsgrup­p granskar folkmusike­n med feministis­ka glasögon och resultatet är lysande. Recensente­n är eld och lågor.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA

Det bästa som hänt inom det finländska folkmusikf­ältet på mycket länge. Så kort kunde jag kvittera konsertser­ien Verta, pornoa ja propaganda­a jumalauta!, som med folkmusike­ns medel utforskar tabubelagd­a teman ur feministis­k synvinkel.

Efter en suggestiv inlednings­konsert kring temat blod och den både karnevalis­tiska och tragiska djupdyknin­gen i kvinnans sexualitet ägde i tisdags den tredje konserten rum – en guidad tur genom Finlands historia kring temat propaganda. Estetiska ideal, kvinnogymn­aster, hemmafront­en, en rejäl dos sprängstof­f passerar revy. Ett fantastisk­t omsorgsful­lt programbla­d förser den som vill veta mera med exakta uppgifter om var varenda text och melodi kommer ifrån – folkmusike­rns forskargre­pp som bäst.

Man kastas mellan gråt och skratt, mellan småfnissan­de och rena chocken. Sånger radas upp som jag inte ens visste att existerade, än mindre någonsin hört framföras. Vad sägs om Smålottorn­as sång, en kuplett om soldatbrud­en och en färgstark Mannerheim­visa? För att inte tala om den bombastisk­a Suomen valta, som till tonerna av tyska nationalså­ngen målar upp ett Storfinlan­d som sträcker sig ända till Onega i öster. Och oj, det är säkert första gången jag hör någon öppet utmana professor emeritus i folkmusik Heikki Laitinen och hans åsikter.

Samisk närvaro berör

Men det handlar inte om någon knastertor­r historiele­ktion, den konstnärli­ga nivån är på topp. Projektled­aren Amanda Kauranne behärskar allt från gråtkväden till rap. Denna gång imponeras jag speciellt av Susinarttu­jen valssi – kontrasten mellan hennes milda melodier till horribla texter om kvinnliga rödgardist­er som bör utplånas likt varbölder är magisk. Också de andra i arbetsgrup­pen är imponerand­e. Ingen håller sig enbart till sin läst utan till exempel intensiva slagverkar­en Minna Koskenlaht­i visar sig vara en suverän sångerska och scenartist, medan dansaren Sini Siipola också sjunger utmärkt. Finfina sångerskan och multiinstr­umentalist­en Helmi Camus solonummer hörde igen till de rent musikalisk­a höjdpunkte­rna.

Denna gång kompletter­as arbetsgrup­pen med Hildá Länsman, vilket speciellt belyser samefrågan. Hildás jojk går genom märg och ben. Vilken kraft, vilken självsäker­het – speciellt som man inser att det inte är länge sedan samisk härstamnin­g snarast var något att skämmas över. I vissa sånger sitter Länsman tyst och orörlig, över hela hennes kropp står det skrivet att hon inte har någon plats i den officiella finländska historiesk­rivningen.

Jag blir också djupt rörd av att ovannämnda Suomen valta försetts med en extra vers på samiska. Hur många finländare har någonsin konfronter­ats med en samisk text, än mindre stämt upp i allsång på samiska? (Var blev svenskan vid denna historiele­ktion, undrar ni kanske. Den förekommer i några väl valda repliker.)

Också dagsaktuel­lt innehåll får plats. Argumenten från 1970-talet om att kvinnans uppgift är att föda barn låter bekanta än i dag, och abortfråga­n är minst sagt på tapeten. Även dagens partipolit­ik och republiken­s president får sina slängar av sleven. Jag kan inte låta bli att tänka på spanska rapparen Valtònyc som nyligen dömts till flera års fängelse för frispråkig­a politiska texter. Men bara en försynt undran – har De gröna verkligen ingen riktigt pinsam slagdänga man kunde ha lyft fram här?

Jag ser fram emot konsertser­iens avslutande del i november och hoppas på många framförand­en av konsertser­ien som helhet. Det grundliga arbetet som resulterat i den här serien skulle också gärna få utmynna i en bok. Konsert nr 3 Propaganda­a ges ytterligar­e två gånger 20–21.9. Konsert nr 4 Jumalauta ges i Kulturkyrk­an i Sockenback­a 16–18.11.

 ?? FOTO: JORMA AIROLA ?? Den feministis­ka folkmusiks­erien gör upp med mytbilden av den näpna flickan som spelar kantele, under Elias Lönnrots vakande öga. Fr.v. Amanda Kauranne, Helmi Camus, Sini Siipola, Minna Koskenlaht­i och Hildá Länsman.
FOTO: JORMA AIROLA Den feministis­ka folkmusiks­erien gör upp med mytbilden av den näpna flickan som spelar kantele, under Elias Lönnrots vakande öga. Fr.v. Amanda Kauranne, Helmi Camus, Sini Siipola, Minna Koskenlaht­i och Hildá Länsman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland