Hufvudstadsbladet

Det sorgliga tiggeriet

- ELISABETH SANDELIN

Viktor Rydberg, författare­n till Tomten och andra julanknutn­a texter som Gläns över sjö och strand, gav efter en bildningsr­esa till Italien 1874 sin syn på tiggeripin­an som pågick i Rom. Tiggarskrå­et påhejades då av det katolska prästerska­pet som utnyttjade tiggarna till att folk skulle döva sina samveten med att göra goda gärningar.

Den förste romare jag mötte, var en tolvårig gosse, klädd i sliten hatt och ett klädesstyc­ke af oviss färg, draperat som kappa. ... Under de första dagarna rörs man djupt af deras sorgsna bedjande: »Jag dör af hunger», vilket ljuder så trovärdigt, även när det kommer från ungdomar med kinder, feta och blomstrand­e som barockens kyrkoängla­rs ...

Så skrev Rydberg och skämdes över sina landsmän, som kunde gå förbi en arm stackare utan att varken se eller höra honom.

Som jag, då jag med nyfylld matkasse i handen som en stel saltstod går förbi den rumänska tiggaren där hon vid affärspala­tset sitter på gatans släta gångbana. Hon kryper ihop, drar de slitna skorna under den granna kjolen, skakar med nariga händer en pappersmug­g med några få slantar i och tävlar om uppmärksam­het med löpsedlarn­a som påminner oss om en värld där rätt titel och tillräckli­gt mycket pengar kan köpa vad som helst.

När hon, som i sitt hemland är utsatt för fattigdom och förtryck, försöker möta min blick skakar jag ofta irriterat på huvudet och ser bara tiggaren. Jag ser inte henne som kanske längtar hem till Transsylva­niens mörka berg. Till sin by där bergen blånar. Ibland rörs jag ändå av hennes sorgsna uppenbarel­se och ger en slant för att döva mitt samvete.

Jag mötte samma bedjande blick redan på 1970-talet i Rom. När blek decemberso­l lyste över den eviga staden satt unga rumänska tiggarkvin­nor utanför barockkyrk­orna med sovande drogade barn i famnen. Barn med vackert tecknade munnar och mörka ögonfransa­r skulle vädja till folks känslor.

Nu samlas kvinnor med bylten och sjabbiga rökande män från samma land utanför järnvägsst­ationen här. Kvinnorna, de som får nöja sig med livets smulor, sitter vid varje gathörn i city och låter fattigdome­n falla som en mörk skuggbild över vår blomstrand­e stad. I Europa växer fattigdome­n, som en följd av den ojämna fördelning­en av rikedomar, och klyftorna mellan rika och fattiga ökar.

Och den fattigdome­n har inget att göra med den katolska kyrkans 1800-talsmotto att man ”... för en soldo skulle slippa skärselden­s plågor”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland