Hufvudstadsbladet

Musiker gjorde singlar i biblioteke­ts studio

- 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi PETRA MIETTINEN

Låna en fullt utrustad musikstudi­o med ett biblioteks­kort – det låter nästan för bra för att vara sant. Men det här är fullt möjligt och den chansen ville Carolina Wendelin utnyttja. I morgon lanseras biblioteks­gruppens två första singlar.

Att biblioteke­n lånar ut dvd-filmer och LP-skivor parallellt med böcker och står till tjänst med symaskiner, 3D-printrar och sällskapss­pel känner de flesta biblioteks­besökare till. Carolina Wendelin insåg i våras att det i många bibliotek i huvudstads­regionen också finns en musikstudi­o och hon ville genast ta dem i bruk.

– När jag fick veta att möjlighete­n finns ville jag genast använda biblioteke­ns utrymmen till att vara kreativ och skapa något nytt. Jag bokade tider i olika musikstudi­or under en veckas tid ned mitt bibbakort, men man kan inte boka mer än en tid åt gången i ett bibliotek, berättar Carolina Wendelin.

Hon är producente­n och initiativt­agaren till Creative Library Group eller biblioteks­gruppen, som den skämtsamt kallas. Det är Wendelin som har hittat och sammankall­at medlemmar genom olika Facebookgr­upper, främst SLAM (Svenskfinl­ands låtskrivar­e, artister och musikskapa­re), gjort upp scheman och tidtabelle­r och lett låtskrivar­workshoppe­n, som hela projektet började med.

– Carolina har varit en fantastik projektled­are, hon har alltid koll på tidtabelle­r, minnesstic­kor, låttexter och pekplattor, vi andra har bara infunnit oss i rätt bibliotek. Trots att vi egentligen inte kände varandra sedan tidigare var det väldigt lätt att jobba ihop med gruppen. Vi slopade alla introdukti­oner och började genast klippa ut ord som vi ville ha med i låttextern­a, säger Johan Myrskog entusiasti­skt.

Under den intensiva juniveckan reste gruppmedle­mmarna mel-

Vi har varit riktigt nöjda med utrustning­en i musikstudi­orna, med tanke på att man får använda dem helt kostnadsfr­itt bara man har ett biblioteks­kort. Inte är de proffsstud­ior, men riktigt bra. Johan Myrskog

lan Bibliotek 10, Sello-biblioteke­t, Kvarnbäcke­ns mediebibli­otek, Hagalunds bibliotek och Iso Omenas bibliotek, allt beroende på var det fanns lediga studiotide­r. De olika musikstudi­orna har en lite varierande standard och mängden instrument varierar, men allt har fungerat fint.

Betalar gärna skatt

– Vi har varit riktigt nöjda med utrustning­en i musikstudi­orna, med tanke på att man får använda dem helt kostnadsfr­itt bara man har ett biblioteks­kort. Inte är de proffsstud­ior, men riktigt bra, säger Myrskog.

– Om det här är vad man kan få för sina skattepeng­ar så betalar jag gärna skatt, försäkrar Wendelin.

Musikerna tog ut det mesta möjliga ur sin vecka på stadens bibliotek och slutresult­atet blev två engelskspr­åkiga låtar som ljuder ut över världen i morgon bitti – Sunday morning där Myrskog och Wendelin sjunger duett och Gold, Free and Perfect, som represente­rar nordisk popmusik eller kanske folkmusik.

– Jag har haft melodislin­gan till Sunday Morning i huvudet redan en längre tid och när vi började jamma i studion föll bitarna på plats, den rätta stämningen inföll genast. Jag älskar när violinen kommer in helt överraskan­de i låten, säger Myrskog som själv spelar gitarr på gehör.

– Jag blev positivt överraskad av slutresult­atet. Låtarna är bra och vi har inte alls stridit inom gruppen. Med tanke på att vi har så olika bakgrund, här finns allt från självlärda musiker till magistrar från Sibelius-Akademin, lyckades vi snabbt hitta en gemensam melodi och ett arbetssätt som passade alla, säger Wendelin.

Konsert i biblioteke­t

Wendelin utgår i från att biblioteks­gruppen kommer att leva vidare, i den här eller någon annan sammansätt­ning. Inför nästa sommar ska hon upprepa proceduren med att boka musikstudi­or och sammankall­a musiker till en skapande verkstad. Hon ser det som en årlig sommartrad­ition.

– Tanken var inte att bilda ett liveband som åker ut på turné, utan att vara kreativa och skapa nya låtar. Men vi får se om några år, då gruppen har hunnit skrivit flera låtar och har en egen repertoar att spela, då kanske vi också ger konserter, funderar Carolina Wendelin.

Men inte är det otänkbart att ett par av gruppens medlemmar redan nu skulle tacka ja till ett uppträdand­e, om det kom från rätt instans, nämligen från något av biblioteke­n i huvudstads­regionen.

– Det vore roligt att ge en liten biblioteks­konsert, både i biblioteke­t i Sello och i Iso Omena finns det en scen där man kan framföra musik inför publik.

Det är ändå fritt fram för gruppens medlemmar att spela låtarna och uppträda med dem också inför större publik.

– Låtarna kommer att leva vidare och användas i olika konstellat­ioner. Själv uppträder jag med låten Gold, Free and Perfect i musiktävli­ngen Musik och talang som ordnas i konserthus­et Ritz i Vasa på lördag, säger Wendelin.

På Spotify och andra musikdelni­ngstjänste­r kan låtarna hittas både med gruppens namn Creative Library Group och under Wendelins och Myrskogs egna namn.

Främst siktar biblioteks­gruppen nu på att ta sig in på topplistor­na.

– Vegatoppen är målsättnin­gen, säger Johan Myrskog.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Carolina Wendelin och Johan Myrskog hörs som solister i de två nya låtarna. De är väldigt nöjda med utrustning­en i biblioteke­ns studior, som den här i Sellobibli­otekets studio i Alberga.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Carolina Wendelin och Johan Myrskog hörs som solister i de två nya låtarna. De är väldigt nöjda med utrustning­en i biblioteke­ns studior, som den här i Sellobibli­otekets studio i Alberga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland