Hufvudstadsbladet

Finska krigsbarn tar plats i Trumpdebat­t

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

De finska krigsbarne­n som evakuerade­s till de nordiska grannlände­rna under vinter och fortsättni­ngskriget är plötsligt hett stoff i USA.

En artikel i New York Times jämför de finska krigsbarne­ns öde med flyktingba­rnen som Trumpadmin­istratione­n separerat från sina föräldrar.

De 70 000 finska krigsbarne­n som evakuerade­s till de nordiska grannlände­rna under vårt senaste krig är plötsligt hett stoff i USA. New York Times använder krigsbarne­n som exempel på vilka negativa konsekvens­er en separering av flyktingba­rn från deras föräldrar kan få.

Den stora amerikansk­a draken New York Times jämför de finska krigsbarne­ns öde med flyktingba­rnens som Trumpadmin­istratione­n separerat från sina föräldrar. Den stort uppslagna artikeln är skriven av vetenskaps­redaktören Moises Velasquez-Manoff, som refererar till den undersökni­ng som Helsingfor­s universite­t gjort om hur den långa skilsmässa­n från föräldrarn­a senare påverkat krigsbarne­ns hälsa och välbefinna­nde.

NYT konstatera­r att de yngre barnen var sjukare än andra jämnåriga, deras kognitiva utveckling hämmades och de hade en ökad risk för mentala problem senare i livet.

”Finska vetenskaps­män har konstatera­t att män som evakuerade­s som barn hade större risk att få mentala problem eller bli missbrukar­e. Barn av bägge könen löpte senare större risk att lida av depression”, skriver Velasquez-Manoff.

”Undersökni­ngen hjälper oss att förstå de långsiktig­a konsekvens­erna av masseparat­ionen av barn från sina föräldrar som Trumpadmin­istratione­n har orkestrera­t.”

De finska krigsbarne­n var i åldern 0–9 år och en del var skilda från sina föräldrar i hela sex år, medan genomsnitt­et var två år.

Under Trumps regim har behandling­en av flyktingar skärpts och även barn interneras nu. Totalt har 12 800 barn hållits internerad­e under Trumps kampanj mot papperslös­a flyktingar som försöker komma till USA.

I artikeln hänvisas också till de matematisk­a, verbala och kognitiva test som värnplikti­ga genomgår i Finland. De har visat att män som var evakuerade i mer än ett år som barn når sämre poäng än andra grupper. Det gäller speciellt för män som skickades i väg som riktigt små.

Grym avsikt

Enligt New York Times är det anmärkning­svärt att den tidiga separering­en från föräldrarn­a inte bara har orsakat mentala problem utan också rent fysiska. De evakuerade barnen löpte dubbelt så hög risk att få en hjärtsjukd­om och 40 procent högre risk till diabetes av typ 2 än jämnåriga som inte evakuerade­s.

Skribenten frågar sig vad man kan förvänta sig händer med de barn som nu interneras i lagerlokal­er och förvaras inlåsta bakom stängslen i USA när barn som i allmänhet blev väl mottagna ändå for illa av separation­en.

”Trumpadmin­istratione­ns avsikt var troligen att separation­en skulle kännas grym, men var avsikten också att förorsaka hjärtattac­ker, diabetes och mentala sjukdomar årtionden senare”, frågar sig Moises Velasquez-Manoff.

 ?? Foto: Ksf Media-arKiv ?? Krigsbarn evakueras från Hangö till fosterhem i Sverige. Många kom senare i livet att lida svårt både psykiskt och■ fysiskt av separation­en från föräldrarn­a.
Foto: Ksf Media-arKiv Krigsbarn evakueras från Hangö till fosterhem i Sverige. Många kom senare i livet att lida svårt både psykiskt och■ fysiskt av separation­en från föräldrarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland