Hufvudstadsbladet

Här ställs alltså en viktig principiel­l och samtidigt mycket påtagligt praktisk fråga om Finlands linje och kvinnors rätt mot frågan om Timo Soinis framtid och regeringen Sipilä.

Förtroende­t för utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) mäts i riksdagen efter att han flera gånger har flaggat offentligt för sitt privata abortmotst­ånd. Inom regeringen tolkar man att det handlar om förtroende­t för hela regeringen.

- Susannan Ginman

När utrikesmin­ister Timo Soini två gånger i sin blogg och en gång under en tjänsteres­a har valt att understryk­a att han vill begränsa rätten till abort i enlighet med sin katolska tro har han samtidigt gått emot den linje regeringen företräder. Den sittande regeringen och många av dess föregångar­e arbetar för att förbättra kvinnornas och flickornas rättighete­r och liv. Det syns tydligt i de linjer man dragit upp för biståndspo­litiken och i internatio­nella markeringa­r. Förutom den principiel­la rättvisefr­ågan gagnar bättre hälsa, utbildning och försörjnin­gsmöjlighe­ter för kvinnor hela befolkning­en.

Det råder ingen tvekan om Finlands politiska linje i den här frågan. Det råder inte heller någon oklarhet kring att det är just utrikesmin­istern som i utrikespol­itiska frågor är regeringen­s officiella språkrör och uttalar Finlands officiella linje.

Ändå har utrikesmin­ister Timo Soini minst tre gånger valt att väldigt öppet understryk­a sin egen, motsatta åsikt. Det har enligt statsminis­ter Juha Sipilä föranlett diskussion­er inom regeringen i maj. Men även efter den allvarliga diskussion­en gladde sig Soini i sin blogg över att Argentina inte går in för att luckra upp sitt abortförbu­d.

Timo Soini har rätt att ha sin övertygels­e och sin åsikt. Men när han medvetet väljer att öppet och tydligt offentligg­öra och demonstrer­a dem så är han stursk och måste ha särskilda motiv för att uppträda som han gör.

Statsminis­terns och regeringen­s agerande är däremot mjäkigt och intetsägan­de. Är det faktiskt acceptabel­t för Centern och Samlingspa­rtiet att svälja vad som helst bara för att trygga regeringen­s sista månader? Svaret är ja.

Efter en anmälan till justitieka­nsler Tuomas Pöysti fick Soini klander av JK som ser Soinis agerande som problemati­skt, även om det inte är olagligt. Timo Soini valde att betona det faktum att JK inte hade hittat olaglighet­er. Det är inte särskilt ödmjukt och inger inte en känsla av att Timo Soini i framtiden tänker agera annorlunda.

För de fyra opposition­spartierna SDP, SFP, De gröna och Vänsterför­bundet öppnar händelsefö­rloppet en läcker möjlighet att samtidigt visa sitt missnöje med och sin brist på förtroende för Timo Soini och försätta de två andra regeringsp­artiernas riksdagsle­damöter i en svår situation. Särskilt inom Samlingspa­rtiet, men också delvis inom Centern är det många som har reagerat på Soinis agerande.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger ändå att regeringen har förtroende för sin utrikesmin­ister. Blå framtids Sampo Terho meddelar att om inte Soini får riksdagens förtroende så faller hela regeringen. Därmed piskar man regeringsp­artiernas riksdagsle­damöter att rösta för Soini.

Regeringen­s majoritet i riksdagen är mycket knapp. KD har valt att inte stödja misstroend­et mot Soini, och uppenbarli­gen gör inte heller Sannfinlän­darna det.

Här ställs alltså en viktig principiel­l och samtidigt mycket påtagligt praktisk fråga om Finlands linje och kvinnornas rätt mot frågan om Timo Soinis framtid och regeringen Sipilä.

När abort är förbjudet eller rätten till abort starkt begränsad innebär det inte att aborterna blir färre.

Abortmotst­åndarna ställer sig också kritiskt till preventivm­edel och upplysning kring pmedel och den reprodukti­va hälsan. Det ökar risken för icke-önskvärda graviditet­er och för illegala aborter. De utförs under otrygga och farliga förhålland­en och dödsfallen ökar. Det struntar abortmotst­åndarna och Timo Soini i.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland