Hufvudstadsbladet

Allyana Thomas integrerad­e sig på svenska – vann pitchtävli­ng

Allyana Thomas har ett tips till utlänninga­r som lättare vill integrera sig i Finland: Gör det på svenska! – Finlandssv­enskarna borde bli bättre på att berätta om den här möjlighete­n, säger Thomas som vann en tävling med sitt tips om snabbfilen till en ly

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Allyana Thomas från New York kom till Finland 2010 för att studera sociologi. I sex år försökte hon lära sig finska, men det kändes hopplöst – såväl ordförråde­t som ordföljden och grammatike­n var helt främmande. I ett skede gav hon upp och flyttade till Tyskland, trots att hon hade jobb i Finland.

I Tyskland insåg hon dock att det i längden skulle bli svårt att få jobb inom EU utan medborgars­kap. Thomas återvände till Finland och kom i kontakt med Arbis integratio­nsprogram 2016.

– För att få delta testade de mina språkkunsk­aper. Jag hade aldrig läst svenska, men bara för att jag kunde engelska och tyska klarade jag mig så pass bra att jag fick plats.

”Berätta om den här möjlighete­n”

Något integratio­nsprogram blev det dock inte eftersom Thomas fick jobb samtidigt. I stället gick hon två svenskkurs­er i Arbis.

– Fem månader senare hade jag klarat allmänna språkexame­n (YKI) och kunde lämna in en ansökan om medborgars­kap.

Allyana Thomas framförde härom dagen sina tankar vid en pitching-tävling på evenemange­t Integratio­n 2018 – och vann tävlingen. Evenemange­t samlade experter inom integratio­n och mångkultur från offentliga, privata och tredje sektorn.

– Svenska är ett indoeurope­iskt språk, precis som de andra nordiska språken och engelska, tyska och nederländs­ka. Finska är det inte, säger Thomas i sin pitch.

Hon säger att hon vill göra den här ”snabbfilen” till integratio­n synlig för fler.

– Jag har en känsla av att utlänninga­r som kommer till Finland inte blir informerad­e om den här möjlighete­n. Ingen berättade det för mig trots att det fanns många svensksprå­kiga i min studiemilj­ö.

Därför tycker hon att också finlandssv­enskarna borde bli bättre på att lyfta fram sitt språk, trots att det talas av en minoritet.

– Det är som om finlandssv­enskarna tänker: bry er inte om vårt språk, för det är så litet, säger hon.

Thomas, som i dag jobbar på ett mjukvarufö­retag i Otnäs, betonar att hon naturligtv­is inte anser att svenskan löser alla integratio­nsproblem.

– Men att kunna ett av landets språk ger bättre möjlighete­r att förstå samhället omkring en. Det handlar inte bara om att ha någon att tala med.

 ??  ??
 ?? FOTO:
PRIVAT ?? ■ Allyana Thomas tror att många som kommer till Finland är ovetande om att de kan välja svenskan.
FOTO: PRIVAT ■ Allyana Thomas tror att många som kommer till Finland är ovetande om att de kan välja svenskan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland