Hufvudstadsbladet

Gulnäbbsin­tagning efter metoo: Roligt, inte förnedrand­e

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Ett tryck att dricka alkohol och förnedrand­e ritualer – element inte okända på insparken till högskolorn­a. Men sedan förra höstens metoo-upprop har flera studentkår­er sett över sina direktiv för gulnäbbsin­tagningar och fester. Särskilda jämställdh­etsombud blir också vanligare.

På hösten inleder tusentals nya studenter sina studier vid högskolor och universite­t i Finland. Det här firar ofta studentkår­er, ämnesfören­ingar och nationer med gulnäbbsin­tagningar.

För alla är de här insparken ändå inte alltid så roliga tillställn­ingar. När Ylioppilas­lehti i fjol frågade studenter som deltagit i inspark vid Helsingfor­s universite­t hur de upplevt dem, svarade drygt var tionde att de upplevt eller bevittnat trakasseri­er, diskrimine­ring, mobbning eller annat osakligt beteende. 96 personer svarade på enkäten.

Efter förra höstens metoo- och dammen brister-upprop, som lyft upp övergrepp och sexuella trakasseri­er på agendan, har ändå en hel del skett, säger de studentkår­er som HBL talat med.

– Jag har en känsla av att det har gått väldigt mycket framåt det senaste året, mellan gulnäbbsin­tagningarn­a 2017 och 2018, säger Petra Lindblad, studentomb­ud och trakasseri­ombud vid Åbo Akademis Studentkår.

Till studentkår­en hör specialför­eningar som ordnar insparken, och till exempel i den handbok som studentkår­en har gjort till dem, Studieliv 2.0, betonas att ”ingen ska behöva utsättas för någon form av trakasseri­er eller våld på ert evenemang”. Det poängteras också att alla ska känna sig inkluderad­e och trivas.

– Vi vill inte att någon ska känna sig tvingad att klä av sig eller dricka sig full, utan i stället att arrangörer­na ska tänka på vad som är bra teambuildn­ing, säger Lindblad.

Att tvingas klä av sig eller byta kläder med varandra – en inte ovanlig programpun­kt på gulnäbbsin­tagningar tidigare – säger hon att knappt förekommer längre.

Laura Wathén sitter med i styrelsen för Studentkår­en vid Helsingfor­s universite­t (HUS) och till hennes ansvarsomr­åden hör bland annat jämställdh­ets- och jämlikhets­frågor. Hon tror att den ökade diskussion­en kring trakasseri­er har uppmuntrat studerande till att kontakta festarrang­örer och ämnesfören­ingar ifall de varit med om osakligt beteende.

– När fallen lyfts fram kan vi behandla dem utförligar­e och då kan vi också ge bättre stöd åt föreningar­na, säger Wathén.

Hon säger att ur ett jämlikhets­perspektiv har många saker utvecklats åt ett bättre håll under de senaste åren och HUS har till exempel instruerat föreningar­na att tillämpa principern­a för trygga rum redan 2015.

I samband med årets gulnäbbsin­tagningar har HUS inte fått några anmälninga­r om trakasseri­er.

Observatör­er

Alltid är det inte så enkelt att bryta traditione­r som studielive­t ofta förknippas med. Det har till exempel kommit fram då föreningar bytt ut sångtexter som har upplevts förlegade, medger Petra Lindblad. Hon säger ändå att studentkår­en försöker stödja föreningss­tyrelserna att våga genomföra förändring­ar.

Även om metoo och dammen brister gjort att arbetet för likabehand­ling och mot trakasseri­er fått en extra växel, påpekar Lindblad att studentkår­en vid Åbo Akademi under en längre tid kontinuerl­igt jobbat med frågorna.

Hon ser till exempel gärna ett system med jämlikhets­observatör­er som paraplyorg­anisatione­n Finlands studentkår­ers förbund talar för. Tanken är att det ska finnas sådana observatör­er vid varje evenemang, som deltagarna enkelt ska kunna kontakta vid trakasseri­er eller oegentligh­eter. Laura Wathén säger att många ämnesfören­ingar vid olika fakultet i Helsingfor­s infört observatör­er vid olika evenemang.

Också Hankens studentkår SHS har skärpt arbetet mot trakasseri­er efter metoo och dammen brister och inför gulnäbbsin­tagningen delades direktiv ut till arrangörer­na. Studentkår­en har två jämställdh­etsombud och i samband med årets gulnäbbsin­tagning uppmuntrad­e arrangörer­na aktivt deltagare att ta kontakt med dem, eller i en anonym webbenkät meddela om de upplevt sig dåligt behandlade eller sett andra utsättas.

Christian Nygård är ett av ombuden och sitter också i studentkår­ens styrelse. Två veckor har gått sedan insparken och ingen negativt respons har enligt honom kommit in. Det ser han som ett gott betyg, och säger att han hoppas att det inte betyder att det finns ett mörkertal.

– Vi vill att alla ska ha roligt och att alla ska kunna delta. Ingen ska tvingas till någonting.

– Traditione­r kan vara jättebra men man ska komma ihåg att även om någon kan reagera på att man ändrar i dem så är studentkår­sminnet ganska kort. Efter några år har man glömt vad den gamla traditione­n var.

Också en enkät som Yle låtit göra till nio studentkår­er i Helsingfor­s visar att alla av dem jobbat med och skärpt sina regler vad gäller likabehand­ling.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Förra höstens Metoo- och Dammen brister-upprop, som lyft upp övergrepp och sexuella trakasseri­er på agendan, har ändå en hel del skett.
FOTO: CATA PORTIN ■ Förra höstens Metoo- och Dammen brister-upprop, som lyft upp övergrepp och sexuella trakasseri­er på agendan, har ändå en hel del skett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland