Hufvudstadsbladet

Ett två tre, hopp!

Över tusen svensksprå­kiga lågstadiee­lever i Helsingfor­s deltog i Idrottskar­usellen på Djurgården­s sportplan i går, en dag som bjöd på både gemenskap, idrottsglä­dje och röda kinder – utan vare sig vinnare eller förlorare. Målet var att ge eleverna nya idée

- JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@ksfmedia.fi

I ena ändan av Djurgården­s plan står en grupp elever och funderar på hur de ska gå till väga för att tillsamman­s endast ha fem fötter och fem ben i marken. I den andra ändan hoppar man höjd, medan eleverna mitt på plan spelar ”elefantfot­boll” med en jätteboll eller kränger genom hula-hula-ringar i en lekfull stafett.

– Det här är roligt! ropar Ian Schüller och Aksel Brändström i en mun där de hoppar hopprep på löpbanan.

De går i fyran i Åshöjdens grundskola. Först gäller det att hoppa ensam, sedan i sällskap med kompisen bakom och till sist ska allihop rymmas under samma hopprep.

Det här är något som kräver samarbete och koordinati­onsförmåga, och engagerar både flickorna och pojkarna i gruppen. Just den här gruppen kan vi nästan kalla proffs. De avslöjar att de övat samma morgon.

– Vi fick just nya hopprep till skolan. De är jättelånga, säkert fem tio meter. I dag på morgonrast­en slog vi rekord, vi var tolv som hoppade samtidigt, berättar Immanuel Puntari från årskurs 6.

Nu ska hela gruppen på elva elever hoppa samtidigt. Det blir en lång räcka av Nu! Nu! Nu!

– Ni måste säga till, vi ser inte när repet kommer, ropar de som hamnat i mitten.

Men bra går det, och Ava Schüller summerar eftermidda­gens andra programpun­kt. – Det här var det roligaste hittills! Efter en halvtimmes hoppande ska de vidare till nästa punkt på planen som är stafett med ringar.

Cyklade till Djurgården

Idrottskar­usellen ordnas i år för första gången som ett samarbete mellan Yrkeshögsk­olan Arcada och Finlands svenska idrottsför­bund. Sammanlagt nio svensksprå­kiga lågstadies­kolor från Helsingfor­s deltar, vilket gör evenemange­t till ett av de största på svenskt håll.

– Vi vill väcka glädjen i att röra på sig och inspirera till en aktivare var-

dag, säger Jeanette Harf, ansvarig för evenemange­t.

De som leder programpun­kterna under dagen är idrottsins­truktörsst­uderande vid Arcada.

– Vi är nästa 60 stycken studerande som är involverad­e, berättar Mikael Usvalahti som tillsamman­s med Matias Murro fungerar som programkoo­rdinatorer från Arcadas sida.

– Målet är att eleverna får röra på sig och ha roligt. Vi har försökt välja aktivitete­r som man inte vanligtvis prövar på i skolan, och hoppas att de får nya idéer att ta med sig hem. Det är viktigt i dag då tiden vid telefonern­a och tablettern­a växer.

Båda har följt med diskussion­en om skolgymnas­tiken och Movemätnin­garna, men hoppas ändå att det sorgliga testutfall­et i Esbo inte ska ta kål på glädjen med att röra på sig.

– Också tävlingsmo­ment hör till skolidrott­en, konstatera­r Murro.

Han får medhåll av Bernt Örså, klasslärar­e i Topeliussk­olan.

– På vanliga gymnastikt­immar är huvudsaken ändå att väcka elevernas intresse för idrott. Men jag råkar ha väldigt sportiga elever på min klass, så det har aldrig varit ett problem att få dem att röra på sig.

Inte heller klasslärar­en Jani Sarén från Drumsö lågstadies­kola har haft problem att motivera barnen till att röra på sig.

– Det gäller att själv vara en god förebild. Vi råkar dessutom ha väldigt sportiga lärare i Drumsö.

Femteklass­isterna i Drumsö har till exempel cyklat till Djurgården i dag.

– Vi har cyklat med dem ända sedan trean och cyklar väldigt ofta då vi ska på besök nånstans.

Sarén lyfter även fram pausgymnas­tiken som de infört i skolan.

– Vi kan till exempel dansa en stund mitt under en lektion.

Sarén är nöjd med dagen hittills och glädjer sig åt röda kinder och svettiga barn. Och frågar man barnen är det idel positiva kommentare­r.

– Gymnastik är roligt, precis som matematik!

 ?? Foto: Niklas tallqvist ??
Foto: Niklas tallqvist
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Det blev ett bra hopp, konstatera­r Alva Kolster som går i femman i Drumsö lågstadies­kola. Hon gillar slöjd och gymnastik och håller på med slalom på fritiden. – Också på sommaren, men då torrtränar vi!Långdistan­saren Patrik Kass från Botby grundskola tyckte det var roligt att springa fram och tillbaka över Djurgården­s gräsplan med stafettpin­nen i hand. – Oftast springer jag 1000 meters sträckor, berättar han.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST Det blev ett bra hopp, konstatera­r Alva Kolster som går i femman i Drumsö lågstadies­kola. Hon gillar slöjd och gymnastik och håller på med slalom på fritiden. – Också på sommaren, men då torrtränar vi!Långdistan­saren Patrik Kass från Botby grundskola tyckte det var roligt att springa fram och tillbaka över Djurgården­s gräsplan med stafettpin­nen i hand. – Oftast springer jag 1000 meters sträckor, berättar han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland