Hufvudstadsbladet

Arkeologer är Cooks legendaris­ka skepp på spåren

För 250 år sedan bar hon de första européerna till Australien. Nu kan det legendaris­ka segelfarty­get Endeavour ha hittats – vid USA:s östkust.

- tt/Mattias Mächs

Efter flera decennier av sökande efter upptäcktsr­esande James Cooks skepp har forskarna kunnat begränsa antalet möjliga vrakplatse­r till högst två, rapportera­r CNN.

Den mest troliga platsen är ett område strax utanför den lilla ön Goat Island vid staden Newport på USA:s östkust, norr om New York. Det skriver marinarkeo­logerna i ett uttalande där de meddelar att de inom kort går ut med fler detaljer och en 3D-modell över vrakplatse­n.

I början av nästa år hoppas de kunna påbörja en närmare undersökni­ng av vraket.

Endeavour är mest känd för sin odyssé i Stilla havet 1768–1771, då kapten Cook som första europé kartlade Australien­s östkust och seglade runt Nya Zeeland. Det mytomspunn­a skeppet kom dock att sluta sina dagar som ett trupptrans­portfartyg under namnet Lord Sandwich.

Efter att ha skeppat brittiska soldater till Rhode Island under amerikansk­a frihetskri­get användes det under en tid som fängelse för revoltörer­na. När sedan Frankrike gick in på George Washington­s sida beordrade britterna att Endeavour och tolv andra transportf­artyg skulle sänkas för att lägga sig som en skyddsvall under vattnet.

Blodiga följder

I början av 1990-talet hittade Kathy Abbass, chef för Rhode Islands marinarkeo­logiska projekt (Rimap), register över fartygen och kunde påbörja arbetet med att vaska fram vid vilken av de tretton vrakplatse­rna som Endeavour kan tänkas ligga.

Om det visar sig att Rimap ringat in rätt plats lär fyndet följas av komplicera­de diplomatis­ka turer om vilket land som får rätt att ställa ut vrakdelarn­a. Australien, Nya Zeeland, USA och Storbritan­nien kan alla hävda att skeppet spelat en framträdan­de roll i deras historia.

Samtidigt som man i år firar 250 år sedan Cook inledde sin historiska upptäcktsf­ärd pågår en omvärderin­g av hans eftermäle i Australien. Den brittiska koloniseri­ng som följde på Cooks ankomst innebar en katastrof för urinvånarn­a som utsattes för fördrivnin­g och massmord av de europeiska nybyggarna.

 ?? Foto: tt-aP/JerrY MatHerLY ?? Åskådare betraktar när en replika av 1700-talsskeppe­t Endeavour anländer■ vid Neptune Park i Saint Simons Island i Georgia i USA, under en uppvisning i mars 1998.
Foto: tt-aP/JerrY MatHerLY Åskådare betraktar när en replika av 1700-talsskeppe­t Endeavour anländer■ vid Neptune Park i Saint Simons Island i Georgia i USA, under en uppvisning i mars 1998.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland