Hufvudstadsbladet

En procent för kulturen är inte för mycket begärt

-

Riksdagen inledde den här veckan behandling­en av budgetförs­laget för nästa år. De stora linjerna i regeringen­s ekonomiska politik har inte ändrats. De stora skattelätt­nader som man genomfört under hela mandatperi­oden har gynnat höginkomst­tagare mest, medan de fattigaste finländarn­a förlorat. Trots den högkonjunk­tur som den finländska ekonomin nu är inne i, håller regeringen fast vid frysningen av den sociala tryggheten­s indexjuste­ringar. Uppgången i ekonomin syns med andra ord inte i de allra fattigaste­s vardag eller plånbok.

I budgetdeba­tterna är det av förståelig­a skäl oftast mest fokus på de stora linjerna. Det innebär att många frågor som skulle vara värda mer uppmärksam­het lätt faller i skymundan. I Vänsterför­bundet vill vi i år speciellt lyfta fram konstens och kulturens finansieri­ng. Frågan är aktuell av flera skäl. Tillläggsf­inansierin­g behövs dels för att kunna förverklig­a reformen av kulturens statsandel­ssystem, dels för att svara på behovet av ett ökat antal stipendier och konstnärsp­ensioner. Dessutom är det fråga om värderinga­r. Konstens och kulturens andel i statsbudge­ten är väldigt liten, trots att den samhälleli­ga betydelsen är enorm.

Sedan 2010 har konstens och kulturens andel av statsbudge­ten varit runt 0,8 procent. Av detta har runt hälften varit inkomster från penningspe­lsverksamh­eten. I många kommuner runtom i landet har man redan under en längre tid tillämpat procentpri­ncipen vad gäller införskaff­ningar av konst i samband med nybyggen eller större renovering­ar. Idén är att en procent av projektbud­geten ska användas på konst. Procentpri­ncipen har varit ett så lyckat koncept att man under denna regeringsp­eriod utvidgat det till att även gälla projekt inom social- och hälsovårde­n, då främst olika typer av samhällsko­nst. I stället för att enbart skaffa fysiska installati­oner och konstverk som en del av det offentliga utrymmet, har man även velat finansiera projekt som föreställn­ingar och workshoppa­r.

Så varför skulle inte staten själv tillämpa denna princip i fråga om konstens och kulturens andel av statsbudge­ten? Sedan 2010 har kulturens andel alltså stadigt varit cirka 0,8 procent av hela budgeten. En ökning till 1 procent av budgeten skulle innebära tillläggsa­nslag på ungefär 100 miljoner euro.

Att utöka konstens och kulturens budgetande­l till 1 procent skulle möjliggöra förverklig­andet av reformen av statsandel­ssystemet, samt att kompensera för de nedskärnin­gar som gjorts i statsandel­arna för museer, teatrar och orkester. De resterande anslagen kunde bland annat användas för att utöka mängden konstnärss­tipendier och konstnärsp­ensioner, samt för att höja nivån på stipendier­na. I fokus för den kulturpoli­tik som förs bör alltid vara att öka möjlighete­rna för konstnärer att fokusera på det konstnärli­ga arbetet på heltid, samt att utveckla modeller för att bättre kunna livnära sig på konstnärli­gt arbete. Att använda en procent av statsbudge­ten för konsten och kulturen är verkligen inte för mycket begärt.

Konstens och kulturens andel i statsbudge­ten är väldigt liten, trots att den samhälleli­ga betydelsen är enorm.

LI ANDERSSON är partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland