Hufvudstadsbladet

Bra att lära sig hur andra tror

-

I september släppte en specialtil­lsatt nationell kommitté sin slutrappor­t om grundskola­ns religionsu­ndervisnin­g. Kontentan: Nu om någonsin behöver och har alla elever rätt till att lära sig om olika livsåskådn­ingar. Det vill kommittén garantera. Inte genom att dra bort – utan genom att höja standarden och bredda innehållet. Helst hade de också gjort ämnet obligatori­skt – men vågade i slutskedet tydligen inte föreslå en lagändring på den punkten, till mångas besvikelse. I Storbritan­nien är RE, Religious Education, bara obligatori­sk för skolorna, som måste erbjuda den till eleverna. Däremot är eleverna inte skyldiga att delta, och föräldrar kan dra dem ur klassen eller delar av undervisni­ngen, vilket urholkar ämnets status och värde.

Enligt rapporten har förmågan att förstå världsåskå­dningar både ur ett globalt och ett individuel­lt perspektiv ändå aldrig varit mer värdefull än nu. Varje elev bör garanteras rätten att fördjupa sig i de olika sätt på vilka människor gestaltar sitt liv. Det kan ge de unga en möjlighet att hantera olikhet, att forma egna åskådninga­r, bygga etiska ramverk och förstå att andra har andra sådana – också om man inte är överens om dem.

Church of England välkomnar förslagen. Humanister­na likaså. Lärarna är positiva. Mer skeptiska är katolikern­a och judiska företrädar­e, som är rädda för att konfession­ell undervisni­ng överlag undergrävs och misstänkli­ggörs.

Motiven till förändring­en kan vara brokiga. Men längtan efter att kunna förstå är en god början, och erkännande­t av att tro faktiskt har betydelse i världspuss­let är en viktig insikt.

Kyrkpresse­n

May Wikström om att ett av de mest avkristnad­e samhällena i Europa, Storbritan­nien, nyligen har fört upp frågan om religionsu­ndervisnin­g i skolan på agendan. Mätningar visar att hälften av de vuxna inte identifier­ar sig med någon religion.

❞ Beteendet bland Donald Trumps närmaste män följer ett tydligt mönster av misstänksa­mhet mot kvinnors berättelse­r om våld och trakasseri­er. Trump omger sig, mer än någon annan president i modern tid, nästan uteslutand­e av män i Vita huset och många av dem har själva uttryckt sig nedlåtande och fördomsful­lt om kvinnor. Vicepresid­enten Mike Pence sade i fjol att han aldrig har ett möte med en kvinna utan att hennes man är närvarande i rummet.

Dagens Nyheter Martin Gelin om att kvinnoföra­ktet enar Trumps herrklubb.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland