Hufvudstadsbladet

Iikka Kangasniem­i är här för att avgöra matcher

HIFK har inlett säsongen med fyra raka segrar. Till skillnad från de tre första matcherna behövdes det inte en förlängnin­g i hemmapremi­ären.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Tre förlängnin­gssegrar på bortaplan följdes upp med en klockren trepoängar­e i HIFK:s hemmapremi­är. Trots tre segrar hade HIFK endast hållit ledningen i fem minuter och 36 sekunder i höst, men nu satte man sig i förarsätet direkt. På tolv minuter smällde hemmalaget in fyra puckar i HPK:s nät och HIFK hade till och med råd att spela en svag andra period och ändå ta hem en relativt enkel seger med siffrorna 6–2 (4–0, 0–2, 2–0).

– Det kändes bra att spela här och vi tog en fin seger. Vi var lite svaga i ett skede men gjorde sedan en bra tredje period, säger Iikka Kangasniem­i, HIFK:s hetaste spelare under ”bortaturné­n”.

Nyförvärve­t Kangasniem­i, som bakom sig har två pangsäsong­er i Pelicans, stod för 1+1 poäng i alla tre bortamatch­er och fick spela sin första hemmamatch i HIFK-tröjan med guldhjälme­n på huvudet. I två av förlängnin­gsmatchern­a stod han för kvittering­en som förde matchen till förlängnin­g, en förlängnin­g avgjorde han själv. Kangasniem­i fick poäng i alla kvittering­smål och i två segermål. Snacka om en stark debut.

– Jag är helt nöjd, men det kan alltid gå bättre och jag kan alltid vara modigare. Det har varit en bra start och nu är det bara att fortsätta utveckla sitt eget spel. Om man får speltid i förlängnin­g så förväntas det sannolikt att man gör mål, säger 23-åringen som trivs under pressen.

I hemmapremi­ären blev det inga poäng för den småväxta (170 cm/70 kg) yttern, men det kvittar. Säsongens första fulla poängpott smakar gott.

– Det grämer mig inte egentligen. Det var en bra match. Kanske jag sätter in en puck i nästa match sen, säger Kangasniem­i.

”En ännu bättre säsong än i fjol”

Kangasniem­i är född i Uleåborg men har bott nästan hela sitt liv i Vanda, där han också nu bor. Han fick göra sin ligadebut i Blues säsongen 2015-16 innan han under sin första hela säsong slog igenom i Pelicans. 23+48=75 poäng på 103 grundserie­matcher ger ett poängsnitt på 0,66 per match. Och han tänker inte sakta ner i HIFK heller.

– Jag förväntar mig göra en ännu bättre säsong än i fjol. Hela sommaren har man jobbat för dens skull. Nu gäller det bara att sätta allt på spel både i och utanför rinken. Allt hänger på mig själv, säger Kangasniem­i.

Kangasniem­i delar ledningen i HIFK:s poängliga tillsamman­s med Joonas Rask (0+2 mot HPK) som stått för två förlängnin­gsmål. Ledare i poängligan är KooKoos Malte Strömwall (4+3) före TPS:s Oula Palve (5+1).

HIFK är tvåa i serien bakom TPS som i går slog KooKoo.

❞ Det kändes bra att spela här och vi tog en fin seger. Vi var lite svaga i ett skede men gjorde sedan en bra tredje period,

Iikka Kangasniem­i, HIFK

?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Ex-IFK-spelaren Robert Leino rykte ihop med nyförvärve­t Iikka Kangasniem­i i guldhjälma­rnas duell.■