Hufvudstadsbladet

Hög press vapnet mot City

-

Liverpool visade det i våras då laget med en enhetlig, frenetisk och hög press fick Manchester Citys normalt så bollsäkra spelgenier att tappa fattningen. Lyon hade alldeles uppenbart kollat in den matchen och den franska klubben lyckades med samma taktik få Citys spel på fel räls.

Matchen kändes 90–10 i Citys favör före avspark. Efter 90 minuter stod det 1–2 på Etihads väldiga ljustavla och med ljuset brännande i nackarna lämnade Cityfansen sin hemmaborg med vetskapen om att favoritlag­et gjorde resan från gruppspele­t aningen svårare på en gång.

Nu kan Citizens visserlige­n skatta sig lyckliga över att gruppen är tämligen enkel och att en förlust i premiären inte är någon katastrof. Samtidigt finns det allt skäl för nervdaller inför nästa omgång där ett Hoffenheim väntar, som under tränare Nagelsmann­s trollspö är känt för att vara ett lag som i väldigt hög grad kan anpassa sitt spel efter motståndar­nas styrkor.

Att det är bortaplan som gäller då gör knappast Citys sits lättare. Förlust då och falluckorn­a öppnas. Det är ju i synnerhet i Champions League klubbens främsta målsättnin­gar finns. City har aldrig vunnit Europacupe­n eller Champions League men denna upplaga borde ha alla chanser att gå hela vägen. Det tycker åtminstone de oljeoch penningsti­nna shejkerna som låtit miljonerna rulla in i klubben.

Hemmalaget vann bollinneha­v, avslut på och utanför och hörnor men första halvlek är en av de sämsta på länge av de engelska mästarna. Ett supertagga­t Lyon hade under Bruno Genesios ledning ritat upp en smått djävulskt välfungera­nde taktik där man då tillfället gavs pressade högt och enhetligt. Tillfällen­a gav City då hemmalaget före paus hade väldigt svårt att få fart på både boll och spelare. Det var lojt, långsamt och fantasilös­t. Att den avstängde managern Pep Guardiola på läktarplat­s såg allt annat än nöjd ut är en underdrift. Adjutanten Mikel Arteta försökte väcka sitt lag så gott han kunde men i halvlek stod det helt rättvist 2–0 till Lyon.

Och trots att City skärpte sig lite efter paus och fick in en kvittering lyckades man inte skapa den där riktiga paniken i Lyons bakre led i slutminute­rna. Lyons metodik och lugn gav jackpot.

City tvingas ofta spela mot lag som ligger lågt i banan. Mot lag som täpper till mitten och försöker stänga de farligaste passningsv­ägarna. Men mot dem brukar Guardiolas lag för det allra mesta lyckas göra ett mål eller två då motståndar­na tröttnar av passningsk­arusellen eller helt enkelt går bort sig. Alla lag har naturligtv­is inte pjäserna eller modet att spela som Lyon eller Liverpool men att City går att rubba med en kollektivt fungerande hög press är inte längre någon hemlighet. Flera borde försöka ta efter.

En olycklig inledning för en av turneringe­ns favoriter och en skräll. Dessvärre den enda i den första omgången i de stora och rika pojkarnas favoritsan­dlåda. Sandlådan i den fina parken som är öppen för en lite större skara från september till december. I februari får hälften nobben och på våren är det endast de med tillräckli­gt dyra grävskopor som äger tillträde.

Med undantag för City vann de fyra giganter som var i elden på onsdag kväll sina matcher med en sammanlagd målskillna­d på 10–0.

Förlusten kan ha varit en nyttig väckarkloc­ka för City. Budskapet torde ha varit rätt tydligt för både spelare, tränare och supportrar. Nästan eller ganska bra räcker inte. Och är inte inställnin­gen hundraproc­entig kan duktiga klubbar som Lyon överraska.

Till sist: Cristiano Ronaldos utvisning? Luktade justitiemo­rd.

”Trots att City skärpte sig lite efter paus och fick in en kvittering lyckades man inte skapa den där riktiga paniken i Lyons bakre led i slutminute­rna. Lyons metodik och lugn gav jackpot.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/OLI SCARFF ??
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/OLI SCARFF
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland