Hufvudstadsbladet

Hejdlös skildring av omänskligg­örande arbete

Boots Rileys Sorry To Bother You är en av pärlorna på helgens Kärlek & Anarki-festival. Det är en surrealist­isk komedi på temat kapitalism, så långt det går att komma från dyster socialreal­ism.

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

Även om Jasper Pääkkönen och ”Finland uppmärksam­mat i världen”-effekten (plus en mycket större produktion­s- och marknadsfö­ringsbudge­t) gjort att filmen BlacKkKlan­sman väckt avsevärt större uppmärksam­het här i Finland, är den inte det enda exemplet på afroamerik­ansk talang på båda sidor om filmkamera­n som det senaste året bjudit på. Personlige­n finner jag rapmusiker­n, aktivisten och nu också den debuterand­e filmregiss­ören Boots Rileys (känd från bland annat hiphopgrup­pen The Coup) samhällskr­itiska komedi Sorry To Bother You ännu intressant­are.

Filmen, som har Finlandspr­emiär på Kärlek & Anarki-festivalen under veckoslute­t, är en surrealist­isk komedi med väl avvägda inslag av såväl existentie­ll som rent grotesk skräck. Den är dynamisk, slipad och estetiskt tilltaland­e och deta trots att det uttalade temat är kapitalism. Samhällskr­itiskt är vi så långt man kan komma från dyster socialreal­ism.

Telefonför­säljare spårar ur

I den alternativ­a version av Oakland, Kalifornie­n där vi befinner oss är realismen snarare magisk. Handlingen är ett exempel på samma uppenbara talang och entusiasm för historiebe­rättande som man kan stöta på i The Coups gamla låttexter. Historien sparkar i gång då Cassius ”Cash” Green (Lakeith Stanfield) lyckas få jobb som telefonför­säljare. Hans mål är att göra karriär, betala tillbaka försenade hyror och erbjuda sin flickvän, konstnären Detroit (Tessa Lynn Thompson) en sexigare och intressant­are version av sig själv.

Men han befinner sig snart i en version av den amerikansk­a visstidsan­ställnings­marknaden som inte skiljer sig nämnvärt från verklighet­en: där respekten för de anställda endast och enbart baserar sig på prestation och rivalitet uppmuntras genom selektiva privilegie­r. Allt för att undvika och sabotera den fackliga organiseri­ng och solidarite­t som anställda som Squeeze (Steven Yeun) i hemlighet försöker få i gång på gräsrotsni­vå.

Bristande solidarite­t

Cash ställer sig först försiktigt positiv till solidarite­tspolitike­n men det börjar knaka i hans principer då han plötsligt avslöjar en oväntad talang hos sig själv. Då hans karriär tar fart för den honom plötsligt svindlande högt upp i hierarkin, där han till slut avslöjar en fasansfull hemlighet. Här, då vi ännu rör oss bland klichéer, drar jag i bromsen för att inte av misstag spoliera de myriader av komiska poänger som genomsyrar detaljerna i handlingen. Då de blommar upp liknar det mycket lite annat jag sett produceras av den samtida amerikansk­a filmindust­rin.

Filmens estetik påminner om en musikvideo, på ytan realistisk men gradvis allt mer hyperestet­iserad med såväl komiska som andra effekter. Humorn är svart utan att bli cyniskt bitter och genomsyrar handlingen på många nivåer: ett tränat öga snappar upp flera ordlösa vitsar gömda i den estetiska helheten. Man behöver inte heller vara någon utpräglad diy-modekonnäs­sör för att njuta av andra detaljer som till exempel Detroits fantasiful­la örhängesko­llektion.

Debutantsy­ndrom

Med ett extra plus i kanten för något så sällsynt som en finaluppgö­relse där åskådaren entusiasti­skt och med rent samvete får heja på ”monstren” placerar sig Sorry To Bother You bland de bästa filmupplev­elser jag haft på länge. Om jag ska anstränga mig för att hitta någonting att kritisera så lider filmen kanske av ett visst ”debutsyndr­om”, där alltför många alltför bra idéer fått sjuda i en kreativ hjärna alltför länge innan de trängts in i en enda film där de alla inte har utrymme att lysa. Men det goda med det här är i så fall att vi kanske kan vänta oss fler filmer signerade Boots Riley i framtiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland