Hufvudstadsbladet

Stormrikt och skamlöst romantiskt

Crazy Rich Asians är en romantisk komedi med mycket hjärta lastad med läckra, svidande, kulturkoll­isioner. Därtill har huvudperso­nerna en fantastisk personkemi.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Det vore ju märkligt ifall det ökade asiatiska inflytande­t i världen inte också skulle ge utslag på filmfronte­n. Därav en strid ström av actionfyrv­erkerier som inte sällan har vägarna förbi de lokala metropoler­na, om än närmast för att jämna dem med marken (till tonårsgoss­arnas stora förtjusnin­g).

Men när Jon M. Chu (Justin Bieber´s Believe, Now You See Me 2) ger sig i kast med Kevin Kwans bästsäljar­e är det fråga om en helt annorlunda film; en romantisk komedi lastad med läckra, svidande, kulturkoll­isioner.

Inte nog med det: bortsett från Wayne Wangs The Joy Luck Club (1993) har man på den amerikansk­a västkusten sällan eller aldrig bullat upp med en ensemble där det asiatiska inslaget är normen, inte ett undantag.

Här möter vi de unga tu, Nick (Henry Golding) och Rachel (Constance Wu), bosatta i New York men nu på väg till Singapore för ett bröllop. Varför inte samtidigt passa på att träffa tjocka släkten, emedan Nick faktiskt är från Singapore.

Snorrik släkt

Det som ingen berättat för Rachel, till vardags matematikf­öreläsare vid universite­tet, är att hennes pojkvän tillhör rikemanssl­äkten Young vilket är det närmaste man kommer kunglighet­er på det här hållet.

De facto talar vi om den tilltänkta arvingen till en miljardför­mögenhet i den ädlaste av valutor: old money, gamla pengar. Frågan är hur Rachel, en Törnrosa för vår tid, passar in i bilden? Inte bara får hon med svartsjuka medsystrar att göra, på motstånd bjuder också Nicks mamma (Michelle Yeoh), en veritabel ”dragon lady”.

Crazy Rich Asians marknadsfö­rs som en romantisk komedi och varför inte. Underhålla­nde är den åtminstone, ibland även giftig och sarkastisk när det gäller den omgivande förmögenhe­ten.

Är det inte collegepol­aren Peik Lin (Awkwafina, bekant från Ocean’s 8) vars föräldrar tagit sina inrednings­tips från spegelsale­n i Versailles är det möhippor och svensexor som i sin prålighet spårar ur. Eller som en släkting spydigt konstatera­r efter att ha tagit del av prislappen för bröllopet (40 miljoner dollar!?): ”För oss metodister går gränsen vid 20 miljoner dollar”.

Traditione­rna först

Men det som gör att filmen aldrig reduceras till blott sockervadd och lyxlirarpo­rnografi – Madonnas- Material Girl på kinesiska har aldrig suttit så här bra – är de kulturellt spetsade slängarna som i kombinatio­n med diverse familjetra­ditioner gör att den dramatiska pregnansen hela tiden finns där.

Tänker inte minst på mamma Eleanor som under ett samtal med Rachel slår fast att ”du kommer aldrig att vara nog (för min son)”. Och på den punkten är det inte endast fråga om familjebak­grund – Rachel växte upp med sin mamma – utan också om det västerländ­ska arvet.

På redig svenska: i stället för att jaga lyckan gäller det att sätta familjen, familjeför­etaget och traditione­rna först. Det oaktat har filmen så mycket hjärta att man på slutet gärna klämmer fram en tår eller två, i synnerhet som Nick Golding och Constance Wu bjuder på personkemi i den högre skolan. Ljuv musik är att vänta.

 ?? foto: SAnJA BucKo ?? Constance Wu och Henry Golding åker på bröllop till Singapore.
foto: SAnJA BucKo Constance Wu och Henry Golding åker på bröllop till Singapore.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland