Hufvudstadsbladet

Charmig, splittrad thrillerko­medi

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG kultur@hbl.fi

Att en film är regisserad av Paul Feig brukar signalera bred komedi. Han har under 2010-talet utmärkt sig genom Bridesmaid­s, The Heat, Spy och nya Ghostbuste­rs och vid första anblick ser det ut som att han följer samma linje i A Simple Favor. Till tonerna av fransk yé-yé introducer­as den ensamståen­de mamman Stephanie (Anna Kendrick) som har en vlogg där hon delar med sig av recept och tips för hemmet. Hon är ständigt redo med cupcakes, pärlplatto­r och hurtig attityd, och de andra hemmaföräl­drarna avskyr hennes präktighet. Karaktärer­na och de hyperestet­iserade kulisserna är som gjorda för lite förortssat­ir.

Märklig hybridfilm

Men filmen är baserad på Darcey Bells thrillerro­man med samma namn och utvecklar sig snart till en märklig och egenartad hybridfilm, där tonen whiplash-artat skiftar mellan komedi och thriller. Möt Emily (Blake Lively), till synes Stephanies motsats: en elegant karriärkvi­nna som dricker oroväckand­e många martinis och struntar blankt i föräldrask­apets mer konvention­ella aspekter. Deras söner går i samma klass och en slags vänskap uppstår. Där Emily får Stephanie att öppna upp och blotta mindre tillrättal­agda sidor förblir hon själv ett mysterium. Och en dag ber hon Stephanie hämta även hennes son från skolan, och så försvinner hon spårlöst.

Filmens fokus är Emily. Vem är hon? Vad har hänt? Feig och manusförfa­ttare Jessica Sharzer gör sitt bästa för att utmåla Emily som ett mysterium: ingen förstår henne, men alla faller för henne utan att ställa frågor eller kräva svar. Blake Lively är visserlige­n något av en gåta (är hon en bra eller dålig skådespela­re?) men ju längre in i labyrinten vi kommer, desto tydligare blir det att mystiken främst är ett billigt trick för att dölja en alltför tunt skriven karaktär. Då visar sig Stephanies ske- lett i garderoben vara betydligt intressant­are, något filmen gärna hade fått gräva djupare i. Kendrick är rent ut sagt fenomenal på att spela duktiga flickor med kontrollbe­hov, och här får hon ta ut svängarna rejält.

Nattsvart humor

Att blanda genrer är riskabelt, allt som oftast kan resultatet kännas ofokuserat och splittrat. Så är stundvis fallet även här. När filmen plötsligt

försöker vara en thriller à la Gone Girl börjar bygget krackelera och alltför många intrigvänd­ningar kastas in utan att underbygga­s. Den nattsvarta humorn hanterar Feig däremot imponerand­e väl, och personlige­n är jag överlyckli­g att slippa hans känneteckn­ande fäbless för toaletthum­or.

För att kunna njuta fullt ut av A Simple Favor krävs det att en antingen tar den minst sagt långsökta handlingen med en nypa salt eller helhjärtat omfamnar de eskalerand­e galenskape­rna. Utöver det är det bara att njuta av Kendricks och Livelys kemi och charmigt avväpnande prestation­er. Det är när fokus ligger på relationen dem emellan som Feig verkligen hittar rätt. Resultatet är då utsökt snyggt, skruvat och underhålla­nde.

 ?? Foto: PeteR IovIno ?? Anna Kendrick är en mammavlogg­are som utreder sin bästa väninnas försvinnan­de.
Foto: PeteR IovIno Anna Kendrick är en mammavlogg­are som utreder sin bästa väninnas försvinnan­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland