Hufvudstadsbladet

Kassettern­as comeback

- JAKOB HOLM Bloggar på topeliorde­n.blogg.hbl.fi

Efter att ha studerat omslagsbil­den en stund öppnar jag fodralet och tar ut kassetten. På den lilla plastbiten fylld med magnetband står albumets namn på en etikett, ibland står det Lasse Stefanz, ibland The Beatles, denna gång står det Jukka Nousiainen. Kassetten slinker in i spelaren och luckan stängs med ett klick. Play-knappen är charmerand­e trög och utgör en härlig kontrast till dagens touch-skärmar. Bandet börjar röra på sig inne i kassetten och de första tonerna av låten Alkusoitto­a strömmar ur högtalarna med ett varmt och välkomnand­e ljud. Här kommer dagens profetia: kassettern­a gör comeback! Precis som LP-skivorna är nu också kassettban­den, som var populära på 1970-, 80- och 90-talen, på väg tillbaka. Jag letar alltid efter gamla kassetter på loppis, men köper även nyinspelad­e. Kassetten har nämligen blivit ett billigt och populärt alternativ för mindre kända, men även större musiker som vill släppa sin musik i ett fysiskt format. För konsumente­n blir kassetten billigare än en LP-skiva, men ändå ett sätt att stödja sina favoritart­ister.

Vi lever i en tid där otroliga mängder musik ständigt är tillgängli­g via strömnings­tjänster på internet. Varför skulle vi då återvända till att använda LP-skivor och kassetter, där det knappt ens går att välja vilken låt man vill höra på? Jo, helt enkelt för att det finns en speciell känsla i att kunna hålla sitt favoritalb­um i handen och i den ovan beskrivna ritualen som alltid äger rum innan man kan lyssna på det.

Det säger väl sig självt att de fysiska formaten som skiva eller kassett inte borde ersätta den oändligt mer praktiska digitala musiken. Det fysiska formatet är dock absolut ett värdefullt komplement för alla som vill kunna äga och hålla i sin musik. Fodralet och omslagsbil­den blir en del av upplevelse­n. Kassettban­d trasslar ibland in sig i spelaren, förstörs av för hög värme och har ett varmare men grumligare ljud än digital musik, men kanske är det så att vi människor ibland vill lyssna på något som inte är perfekt. Något som har brister, precis som vi själva.

Kalla mig flummig, men ingen kan väl förneka att musik är något som de flesta har en väldigt personlig relation till. Kanske är det jag som är blödig, men avfärda inte kassettens comeback som en trend för ungdomar som inte vet bättre. Se i stället kassettens comeback som ett bevis för att det fortfarand­e finns folk som är villiga att lyssna på musik genom ett grumligt, opraktiskt, men mänskligt format i den iskallt perfekta digitala tidsåldern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland