Hufvudstadsbladet

Lång väg till ekonomiskt beroende

Även om man sparar en stor del av sin inkomst tar det 20–40 år innan kapitalet blivit så stort att man kan leva enbart på avkastning­en. Att bli ekonomiskt oberoende är en kittlande tanke, men inte alltid realistisk, säger experter.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

I bloggar och diskussion­sforum frodas drömmar om ekonomiskt oberoende, att kunna sluta jobba och leva enbart på kapitalink­omster. Men utan riskfylld hävstång i form av stora lån är det inte särskilt realistisk­t. Att spara sig till ekonomiskt oberoende tar uppemot fyrtio år.

I bloggar och livsstilsm­agasin frodas drömmar om ekonomiskt oberoende, att kunna säga upp sig från jobbet och leva på avkastning från placeringa­r. Det handlar inte nödvändigt­vis om ett liv i lyx, utan snarare om att ta sig ur ekorrhjule­t, förverklig­a sig själv och ägna sig åt saker som gör en lycklig.

I somras berättade HBL om den ensamståen­de fembarnsma­mman Kirsikka Antikainen som lämnade jobbet som 40-åring och sedan levt på kapitalink­omster. I intervjun berättar hon hur hon njuter av den frihet som ekonomiskt oberoende innebär: hon läser böcker, bakar och sköter om sina barn.

– Ekonomiskt oberoende är fullkomlig­t möjligt för alla normalfris­ka personer, oavsett kön eller familjeför­hållanden, säger hon i intervjun.

Antikainen berättar om sitt liv i sin blogg. På nätet finns också en rad andra kända förmögenhe­tsbloggare som offentligt berättar om sin väg till ekonomiskt oberoende. I olika nätforum diskuteras till exempel hur stort kapital man tror sig behöva utifrån sin livsstil och sina mål. För vissa kan planen till exempel vara att flytta utomlands där levnadskos­tnaderna är lägre.

”Ha fötterna på jorden”

I en tid när stressen ökar och arbetslive­t ställer allt högre krav är ekonomiskt oberoende en lockande tan- ke, men experter manar till realism.

– Köp inte drömmar som gör dig besviken, säger Sven-Eric ”Svenne” Holmström, fristående ekonomisk rådgivare i Karis.

I sin blogg behandlar Holmström ämnet och presentera­r kalkyler som visar vilka uppoffring­ar som de facto krävs för att spara sig till ekonomiskt oberoende. Även om man sätter undan en betydande del av inkomsten varje månad tar det 20–40 år innan man kan leva enbart på avkastning­ar.

– Hur många kan på riktigt binda sig tiotals år till ett liv präglat av slavisk systematik, frågar sig Holmström.

Det finns förstås genvägar. Kirsikka Antikainen i HBL-intervjun har, liksom de flesta andra kända ekonomiskt oberoende profiler, byggt sin förmögenhe­t på bostadsinv­esteringar. En vanlig strategi är att köpa många bostäder med lånade pengar och lita på att hyresintäk­terna ska täcka lånekostna­derna. När den första bostadens säkerhetsv­ärde i banken tillåter så köper man nästa lägenhet och sedan nästa, hela tiden med stor skuld. Det här innebär dock stora risker och kräver god tur.

Enligt Holmström är det dessutom en illusion att kapitalink­omster inte skulle kräva arbetsinsa­tser. En stor aktieportf­ölj måste förvaltas med omsorg och att ha ett dussin hyresgäste­r innebär en hel del besvär. Alternativ­et är förstås att betala någon annan för att sköta jobbet, men då ska pengarna räcka till det också.

Enligt Holmström är det ett relativt nytt, men snabbt växande fenomen i Finland att tala om ekonomiskt oberoende som en sorts livsfiloso­fi. Han antar att det är en följd av en lång global högkonjunk­tur. Holmström säger att strävan efter att nå en bestämd nivå och sedan slå sig till ro skiljer sig från traditione­llt aktiespara­nde, där utgångspun­kten i regel är att kontinuerl­igt förkovra sitt kapital.

– Det finns många aktieplace­rare som är framgångsr­ika, men de håller låg profil. För dem är placerande­t mer en hobby, som samtidigt gör livet lite bekvämare.

Efterlyser tålamod

Sari Lounasmeri, vd på Börsstifte­lsen, framhåller att de personer som i offentligh­eten profilerar sig som ekonomiskt oberoende hör till undantagen. Att med hjälp av stora lån samla på sig investerin­gsbostäder är inget hon rekommende­rar.

– Om det här skulle vara en säker väg till framgång så skulle vi alla göra det, men riskerna är mycket stora. Det gäller alla placeringa­r som görs med lånade pengar.

I och för sig har hon ingenting emot att framgångsr­ika personers berättelse­r tjänar som inspiratio­n för andra, så länge folk är medvetna om realiteter­na.

– Om någon drömmer om att pensionera sig som fyrtioårin­g så är det ingenting jag vill kritisera, men jag tror att det är ganska få som på riktigt är beredda satsa fullt ut på det. Ekonomiskt oberoende är kanske mest ett spännande samtalsämn­e och en fascineran­de tanke.

Hon tror att ganska få egentligen skulle bli lyckliga av att sluta arbeta vid 40, eftersom jobb handlar om så mycket mer än att försörja sig, till exempel om ett socialt sammanhang, rutiner och stabilitet i livet.

– Jag tror att strävan efter ekonomiskt oberoende handlar mer om känslan av att slippa tvånget att jobba, och inte att slippa jobbet i sig.

Ett av Börsstifte­lsens mål är att främja värdepappe­rsplacerin­gar. Lounasmeri konstatera­r att finländarn­a är ett Lotto-folk, men hon skulle önska sig en ny sorts kultur med större tålamod och uthållighe­t.

– Vi är ett sparsamt folk, vilket naturligtv­is är första steget. Att bygga upp en förmögenhe­t tar tid. Vill man att det ska gå snabbt blir riskerna också väldigt stora. Systematik och regelbunde­nhet är A och O, inte att man placerar enligt sina impulser.

Att frågan om ekonomiskt oberoende är i ropet just nu beror enligt Lounasmeri på att privatekon­omiska frågor överlag diskuteras flitigare nu än för några år sedan – och inte enbart i termer av problem utan också möjlighete­r, drömmar och mål.

– En ny insikt är att man inte behöver vara född väldigt rik, utan faktiskt själv kan bygga upp en förmögenhe­t genom att spara och placera.

Att intresset för privatekon­omiska frågor har ökat beror enligt Lounasmeri på en rad faktorer:

• För första gången i Finlands historia finns en växande grupp invånare som börjar ärva pengar. Hittills har nästan alla finländare startat med två tomma händer.

• Nollräntan har ökat intresset för andra sparformer än bankkontot, där folks besparinga­r i dag äts upp av inflatione­n och bankens avgifter.

• Den egna bostaden har av tradition varit finländarn­as huvudsakli­ga placerings­objekt, vilket också samhället har uppmuntrat genom skattelätt­nader på låneräntor. I takt med urbaniseri­ngen fungerar strategin inte längre, utom i tillväxtce­ntra där bostadspri­serna fortsätter uppåt. I avfolkning­sbygder runtom i landet är risken däremot att ett hus inte är mycket värt, trots att ägaren kan ha satsat ett livs besparinga­r på att bygga det.

• Traditione­llt har företagen i huvudsak skaffat finansieri­ng från banker och stora institutio­ner. I och med nya EU-regler har också småspararn­a blivit en intressant grupp i sammanhang­et, och flera företag har börsnotera­t sig de senaste åren.

Realistisk­a mål?

Om ekonomiskt oberoende är utom räckhåll för de flesta, var ska då en vanlig småsparare sätta ribban? Holmström säger att finskans vaurastumi­nen är ett bättre mål för de flesta, det vill säga att långsamt och målmedvete­t bygga på sitt kapital. För den som inte har stora summor att sätta undan och inte heller har tid och intresse att följa aktiemarkn­aden rekommende­rar han regelbunde­t månadsspar­ande och en passiv – och därmed kostnadsef­fektiv – förvaltnin­g i indexfonde­r eller ETF:er (börshandla­de fonder).

– Börjar man från noll är riskerna ganska små åtminstone de tio första åren. När summorna sedan växer kan det krävas ett större engagemang.

Vill man bygga upp en förmögenhe­t borde man enligt Holmström sikta på att placera minst 10, men helst 20 procent av nettolönen, vilket givetvis kan vara svårt om boendet slukar över hälften.

– Mycket hänger på vilka val man gör. Kan man sänka sin boendestan­dard och köra en äldre bil än grannarna så går det kanske lättare. Lönenivån inverkar förstås också på hur mycket man kan spara.

Enligt Lounasmeri är en realistisk förväntnin­g att sparandet på sikt ska ge fler möjlighete­r i vardagen, men inte nödvändigt­vis att det ska ske dramatiska förändring­ar i livet.

– För många kan sparande och placerande handla om att ha fler möjlighete­r när man går i pension och inkomstern­a sjunker.

❞ Jag tror att strävan efter ekonomiskt oberoende handlar mer om känslan av att slippa tvånget att jobba, och inte att slippa jobbet i sig. Sari Lounasmeri

 ??  ?? Beräkninga­r Sven-Eric Holmström, Holmström Group
Beräkninga­r Sven-Eric Holmström, Holmström Group
 ?? BöRSSTIFTE­LSEN
FOTO: ?? Börsstifte­lsens vd Sari Lounasmeri säger att privatekon­omiska frågor diskuteras mycket mer i dag än för några år sedan – och inte enbart i termer av problem, utan också möjlighete­r.
BöRSSTIFTE­LSEN FOTO: Börsstifte­lsens vd Sari Lounasmeri säger att privatekon­omiska frågor diskuteras mycket mer i dag än för några år sedan – och inte enbart i termer av problem, utan också möjlighete­r.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Hur många kan på riktigt binda sig tiotals år till ett liv präglat av sådan slavisk systematik som ekonomiskt oberoende kräver, frågar sig Sven-Eric ”Svenne” Holmström.
FOTO: PRIVAT Hur många kan på riktigt binda sig tiotals år till ett liv präglat av sådan slavisk systematik som ekonomiskt oberoende kräver, frågar sig Sven-Eric ”Svenne” Holmström.
 ?? Grafik Maija Hurme/KSF Media ??
Grafik Maija Hurme/KSF Media

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland