Hufvudstadsbladet

SFP vill synas i ljuset igen

Svenska folkpartie­t hoppas att värderinga­r ska stå i fokus i vårens riksdagsva­l – och räknar med att partiet där har en chans att profilera sig. Målet är att bryta tiden i opposition och ta plats i regeringen.

- 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRÖM

– Den här regeringsp­erioden har med all tydlighet visat att värnandet av landets tvåspråkig­het förutsätte­r att SFP sitter med i regeringen, säger partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson.

Det här riksdagsva­let kommer att handla om värderinga­r, det är det som är den stora frågan, säger Anna-Maja Henriksson, ordförande för Svenska folkpartie­t, när hon talar till partiets fullmäktig­e som samlas i Tammerfors till något som blir som en uppstart inför valet om knappt sju månader.

Hon menar att Finland står inför ett vägval där frågan är om Finland ska ”fortsätta vara ett öppet demokratis­kt samhälle” och en aktiv aktör i Norden och Europa, eller bli ”ett land som stänger sig och sluter gränserna och tar ifrån människor sådana rättighete­r som de har i dag”.

– Vi ska säga ja till öppenhet och ja till demokratin är hennes svar på den ur hennes synvinkel retoriska frågan.

Andra mer konkreta frågor som SFP kommer att driva är enligt henne en satsning på utbildning – på alla stadier – och hon upprepar också löftet från sommarens partidag: ”Finland ska bli världens barnvänlig­aste land”.

Hit hör en förnyad föräldrale­dighet enligt modellen 6+6+6 samt minst fyra timmar gratis småbarnspe­dagogik för alla barn.

Fjärde mandat?

Det är uppenbart att Svenska folkpartie­t vill komma ur sina fyra år i opposition och igen ta plats i regeringen. Det för både Anna-Maja Henriksson och flera andra som talar fram – utan att gå in på hurdana konstellat­ioner som kunde vara möjliga.

– Den här regeringsp­erioden har med all tydlighet visat att värnandet av landets tvåspråkig­het förut- sätter att Svenska folkpartie­t sitter med i regeringen, säger Henriksson.

Segervisst säger hon att ”SFP ska vinna bägge valen” och avser då också Europarlam­entsvalet senare på våren. Hon talar om att partiet ska växa bland annat genom att satsa på kandidater i geografisk­t nya områden, som på traditione­llt finskspråk­iga orter.

I Österbotte­n hoppas hon att SFP ska ta tillbaka det fjärde mandat partiet förlorade i det förra riksdagsva­let. Hon ser också möjlighete­r i Åboland där SFP går till val på egen lista för första gången sedan 2003 och inte i valförbund.

Även partifullm­äktiges ordförande, riksdagsle­damoten Eva Biaudet, talar om värderinga­r och

❞ Den här regeringsp­erioden har med all tydlighet visat att värnandet av landets tvåspråkig­het förutsätte­r att Svenska folkpartie­t sitter med i regeringen.

Anna-Maja Henriksson ordförande för Svenska folkpartie­t

säger att hon känner sig stärkt av valrörelse­n i Sverige. Även om högerpopul­istiska Sverigedem­okraterna gjorde ett starkt resultat, menar hon att även liberala värderinga­r betonades.

– Vi är en del av en större liberal rörelse i Norden men också i världen. För mig kändes det tröstande, i Finland känns det ibland som att vi är små.

Unga och skuldsatta

I partifullm­äktige, som samlas två tre gånger per år, sitter många kommunalpo­litiker. Christoffe­r Ingo, ordförande för SFP:s ungdomsorg­anisation Svensk ungdom, vänder sig i synnerhet till dem.

Han lyfter fram tankesmedj­an Magmas barometer som publicerad­es tidigare i veckan och som vi- sar att finlandssv­enska unga mår sämre än finskspråk­iga. Enligt den känner upp till hälften av flickorna ångest inför framtiden.

Enligt Ingo måste politikern­a, när många kommuners budgetar just nu görs upp, satsa på bland annat skolpsykol­oger och olika stöd för unga.

Anu Huusko, finskspråk­ig partiaktiv från Uleåborg, talar om problem med överskulds­atthet och utmätning och menar att här finns frågor för SFP att arbeta med. Enligt henne söker sig en del av de här mest utsatta till partier som Sannfinlän­darna och Blå framtid.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Anna-Maja Henriksson säger att Finland behöver välja om landet ska fortsätta vara ett öppet demokratis­kt samhälle eller ett som sluter gränserna.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Anna-Maja Henriksson säger att Finland behöver välja om landet ska fortsätta vara ett öppet demokratis­kt samhälle eller ett som sluter gränserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland