Hufvudstadsbladet

Kritik mot regeringen – ”problemet föll på oss”

Riksdagen gav utrikesmin­ister Timo Soini förtroende med bred marginal

- SPT/ERIK SANDSTRÖM

Utrikesmin­ister Timo Soini sitter kvar. Han fick fortsatt förtroende trots att hans ställning utmanats på grund av hans abortuttal­anden, som inte är i linje med Finlands utrikespol­itik.

Men regeringen­s hantering av hela frågan får kritik av enskilda ledamöter i Samlingspa­rtiet, som avstod från att rösta. Saara-Sofia Sirén och Jaana Pelkonen kritiserar att Blå framtid gjorde Soinis ställning till en ödesfråga för hela regeringen.

Dessutom pekar de ut statsminis­ter Juha Sipilä som huvudansva­rig för att det gått så långt, och anser att han haft en förminskan­de attityd till de ledamöter som upplevt samvetskva­l inför omröstning­en.

– Det ska inte få landa på enskilda ledamöter att hamna i ett sådant här dilemma, säger Sirén som redan tidigare uppgav att hon inte kan rösta för Soinis fortsatta förtroende.

– Statsminis­tern kunde tydligare ha framfört hur han ser på utrikesmin­isterns agerande i relation till Finlands utrikespol­itiska linje.

– Siffrorna talar för sig själv. Jag har fått fortsatt förtroende och det är det viktiga, sade Timo Soini efter omröstning­en.

Riksdagen röstade för Soinis förtroende med 100 mot 60 röster: 18 riksdagsle­damöter röstade blankt medan 21 riksdagsle­damöter inte var närvarande.

Enligt utrikesmin­ister Soini påverkar frågan inte regeringsp­artiernas relation.

– Regeringsp­artierna stöder mig och ganska många i opposition­en har också röstat för förtroende. Nu går jag och tvättar kläder, packar väskorna och åker till New York som utrikesmin­ister. Alternativ­et skulle ha varit att packa bilen och åka till sommarstug­an, sade Soini.

Justitieka­nsler Tuomas Pöysti slog tidigare i veckan fast att Soinis agerande var problemati­skt, efter- som han som utrikesmin­ister represente­rar Finland.

Soini håller fast vid att huvudsaken är att justitieka­nslern kom fram till att han som utrikesmin­ister inte bröt mot lagen.

Kommer du att fortsätta skriva bloggtexte­r om abort? – Jag tror nog att min åsikt i abortfråga­n har blivit klar i det här landet de senaste trettio åren, säger Soini.

Regeringsp­artiernas front var ändå inte enad när det gäller Soinis agerande i abortfråga­n, vilket syntes i dagens omröstning. Riksdagsle­damöterna Jaana Pelkonen och SaaraSofia Sirén från Samlingspa­rtiet röstade inte för fortsatt förtroende utan lät bli att rösta.

I övrigt röstade alla inom partiet för Soini, även Juhana Vartiainen som av misstag tryckte på närvarande-knappen en gång till i stället för på Ja-knappen, och därmed inte räknades med bland de hundra rösterna.

På Twitter uppger Sanna Marin (SDP) och Emma Kari (Gröna) att deras nej-röster inte registrera­ts, trots att de var närvarande och röstade. Enligt Kari har röstningsp­anelen nu granskats och felet ska åtgärdas.

Blå framtid hade hotat att hela regeringen faller om en enda riksdagsle­damot från regeringsp­artierna röstar mot Soini.

– Snacket om att en enda röst mot Soini kan fälla regeringen är en direkt attack mot de riksdagsle­damöter som upplever att det är en svår fråga för dem, sade Sirén efter omröstning­en.

Enligt Saara-Sofia Sirén förminskad­e också statsminis­ter Juha Sipilä (C) frågan genom att säga att den här omröstning­en inte borde vara svår för någon.

Pelkonen är också kritisk till att omröstning­en gjordes till en regeringsf­råga.

– Jag har inte själv upplevt påtrycknin­g, det handlar mer om den allmänna stämningen då vissa uttryckt att hela regeringen faller om en enda av oss röstar emot, säger Jaana Pelkonen.

Alla sjutton ledamöter i Soinis tidigare parti Sannfinlän­darna röstade blankt.

Även Kristdemok­raterna röstade för Soini medan fyra opposition­spartier – SDP, De gröna, VF och SFP – stödde misstroend­evotumet.

Enligt SFP:s ordförande AnnaMaja Henriksson handlade omröstning­en om att Soini upprepade gånger stridit mot Finlands officiella linje.

– Problemet är att han som minister inte blir av med sin ministerha­tt då han sätter sig vid sin dator och skriver blogg. Han måste förstå att det han skriver också kan tolkas som Finlands linje, säger Anna-Maja Henriksson. Soini fick fortsatt förtroende, kan han fortsätta som förut? – Det är nog inte en signal att han kan fortsätta på samma sätt. Det är en signal att majoritete­n i riksdagen ville att han ska kunna sitta kvar. Vi ska minnas att Blå framtid gjorde det här till en regeringsf­råga.

Henriksson kritiserar också riksdagsle­damöter från regeringsp­artierna som inte röstade mot Soini.

– Det är nog svagt att riksdagsle­damöter i Samlingspa­rtiet och Centern, som tidigare har kritiserat Soini för hans uttalanden, inte vågade visa vad de egentligen tycker utan valde att låta bli att rösta.

Var det här ett smart drag av opposition­en för att sätta liberala representa­nter för regeringsp­artierna i kläm? – Jag tycker inte att det handlar om att vara smart eller inte. Jag tycker att det handlar om att vi behöver ha en politik i Finland där ministrarn­a följer Finlands officiella linje oberoende av vad deras egen åsikt är.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Samlingspa­rtisterna Petteri Orpo, Jaana Pelkonen och Saara-Sofia Sirén var splittrade inför omröstning­en om Timo Soinis förtroende.■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Samlingspa­rtisterna Petteri Orpo, Jaana Pelkonen och Saara-Sofia Sirén var splittrade inför omröstning­en om Timo Soinis förtroende.■
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Timo Soini fick förtroende av riksdagen att fortsätta som utrikesmin­ister. Det var många som ville gratulera honom.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Timo Soini fick förtroende av riksdagen att fortsätta som utrikesmin­ister. Det var många som ville gratulera honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland