Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman i ledaren på

Är det de mindre sammanhang­en och den sociala kontrollen bland finlandssv­enskar som gör att svensksprå­kiga flickor mår sämre än både de finskspråk­iga flickorna och alla pojkar?

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

❞ Vad kan vi i den finlandssv­enska kretsen göra för att flickorna ska ha ett större rörelseutr­ymme och känna sig accepterad­e även om de inte uppfyller alla de outtalade kraven och förväntnin­garna?

Det är fint att Magma intressera­r sig för ungdomar och har gjort en egen ungdomsbar­ometer bland svensksprå­kiga 15–19-åringar. Hela 800 svensksprå­kiga ungdomar deltog i enkäten. De nationella ungdomsbar­ometrarna görs varje år och har alltid ett särskilt tema. I dem motsvarar antalet svensksprå­kiga ungdomar vår procentuel­la andel av hela befolkning­en. De blir ungefär 100 av de cirka 2 000 ungdomar som svarar.

Precis som i den nationella ungdomsbar­ometern mår majoritete­n av ungdomarna bra och ser på framtiden med tillförsik­t. Men det visar sig att över 40 procent av de svensksprå­kiga ungdomarna behandlas illa för att de talar svenska – och att det ofta är vuxna som gör sig skyldiga till den dåliga behandling­en. Det är verkligen ett häpnadsväc­kande resultat. Det kräver uppföljnin­g och åtgärder. Och en rannsaknin­g. Är det så att vi – ungdomar och vuxna – är så vana vid att behandlas illa på grund av vårt språk att vi inte längre reagerar? Så får det inte vara.

Lika förvånande och upprörande är det att de svensksprå­kiga flickorna mår så dåligt. De finskspråk­iga flickorna mår sämre än de finskspråk­iga pojkarna, men flickor med svenska som modersmål mår alltså ännu sämre än de finskspråk­iga. Alla frågor som handlade om välmående visade att flickorna har det svårare än pojkarna. Nästan varannan flicka har utsatts för sexuella trakasseri­er medan var sjuttonde pojke har upplevt detsamma.

Varför känns livet så svårt för de finlandssv­enska flickorna? Flickor tar i allmänhet mera ansvar än pojkar, som också tillåts vara stökiga. Pojkarna har osundare vanor och det direkta missbruket är också vanligare bland pojkar än flickor – men pojkarna har på gott och ont en mera avslappnad inställnin­g till sig själva.

Ungdomsfor­skaren Matilda Wrede-Jäntti som har sammanstäl­lt och tolkat resultaten i Magmas barometer påpekar att det inte är ny informatio­n att flickor i allmänhet mår sämre än pojkar, men det är överraskan­de att de svensksprå­kiga flickorna mår allra sämst. Wrede-Jäntti pekar på att flickor som inte mår bra drar sig undan och vänder det psykiska illamående­t inåt, mot sig själv. Pojkar som mår dåligt agerar utåt – de bråkar och stökar och ställer till det. Det leder till att de får uppmärksam­het. För att citera Wrede-Jäntti så får flickor som agerar som Pippi Långstrump inga poäng medan pojkar är pojkar och får agera Rambo då och då.

Det är de outtalade förväntnin­garna och kraven som känns tunga för flickorna. Det har kommit fram i diskussion­er med flickor, berättade Mattlidens avgående rektor Laila Andersson som kommentera­de ungdomsbar­ometern då den offentligg­jordes. Enligt Andersson har de enkäter som Institutet för hälsa och välfärd (THL) gör bland elever gett liknande resultat.

En flicka ska klara sig bra i skolan, vara söt, välklädd, social och empatisk. Flickor har på många plan ett mindre rörelseutr­ymme än pojkar. Finlandssv­enska flickor upplever tydligen att pressen på dem är extra hård.

Vad kan vi i den finlandssv­enska kretsen göra för att flickorna ska ha ett större rörelseutr­ymme och känna sig accepterad­e även om de inte uppfyller alla de outtalade kraven och förväntnin­garna? Var och en måste börja med sig själv och försöka blotta sina egna outtalade förväntnin­gar. För vi bär alla på dem. Så länge de inte är formulerad­e är det svårt att komma åt dem. En verbaliser­ing är en utmaning för det kan avslöja att jämställdh­etsferniss­an är väldigt tunn.

Alla unga som mår dåligt måste få hjälp, vare sig de är flickor eller pojkar. Nu verkar flickorna bli utan för att de är tysta och ”snällla”. Så kan vi inte ha det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland