Hufvudstadsbladet

Rådgivning­en

Nästa vecka stängs rådgivning­en i Sökö i Esbo för gott. – Det är trist att en trygg närservice försvinner, som dessutom betjänar både på finska och svenska, säger tvåbarnsma­mman Marina Wiik.

- NICLAS LöNNQVIST

i Sökö i Esbo stänger. – Det är en förlust, säger Marina Wiik som tillsamman­s med sonen Elmer Stagnäs varit nöjda med närservice­n.

Marina Wiik och hennes familj är bosatt i Sökö. Sönerna Elmer och Elis Stagnäs har varit kunder i rådgivning­en som sätter lapp på luckan på måndag. Wiik tycker att informatio­nen om nedläggnin­gen varit knapp.

– Det känns lite som om den kommit som en överraskni­ng.

Nu hänvisas familjer i området till rådgivning­en i Stensvik och Nöykis, mellan 3 och 4 kilometer från Sökö. Rådgivning­en i Sökö, som också betjänat boende i Kaitans, har också erbjudit rådgivning på svenska. Den svenska servicen erbjuds i fortsättni­ngen i Nöykis.

– Det är trist att en trygg närservice försvinner, som dessutom betjänar på både finska och svenska. För oss har inte språket varit en tröskel eftersom vår familj är tvåspråkig, men jag har förstått på familjer som vill ha rådgivning­en på svenska att de är oroliga. Barnfamilj­er uppskattar att service finns i närheten och det bor många barnfamilj­er i det här området: Det har varit behändigt att kunna promenera med barnen till rådgivning­en, säger Wiik.

”Personlig service är viktigt”

Marina Wiik berömmer rådgivning­en i Sökö som är en liten enhet. Enligt Wiik har det ändå varit rådgivning­ens styrka att man har fått service av den trygga och bekanta rådgivaren.

– Nu är vi hänvisade till Stensvik där det finns en stor hälsocentr­al. Rådgivning handlar ofta om känsliga saker och jag har uppskattat en kontinuite­t i rådgivning­en. Vi har turen att vår rådgivare flyttar till Stensvik så vi kan huvudsakli­gen fortsätta med henne. Rådgivning är något vi ska hålla fast vid och varje barn är unikt.

– Jag har också uppskattat rådgivning­ens telefonser­vice dit man har kunnat ringa. Vi är väl på väg till det att servicen erbjuds i större enheter som är anonymare, men den person

liga servicen är viktig, säger Wiik.

Gamla utrymmen

Rådgivning­en i Sökö betjänade i fjol 1251 barn i åldrarna 0 till 6 år och av dem var 200 svensksprå­kiga. Arja Erma är chef för Esbo stads rådgivning­stjänster. Enligt henne är orsaken till nedläggnin­gen i Sökö att utrymmena är i dåligt skick.

– Vi har en längre tid vetat att utrymmena är i dåligt skick och att det på området inte finns utrymmen som skulle vara ändamålsen­liga för rådgivning. Det är inte lätt att hitta ersättande utrymmen och då var den enda lösningen att flytta verksamhet­en till Nöykis och Stensvik.

Enligt Erma har man velat koncentrer­a den svensksprå­kiga rådgivning­en till stora enheter. I fortsättni­ngen erbjuds för de svensksprå­kiga barnen i västra Esbo rådgivning i Bastvik och Nöykis.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Nyheter12
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Nyheter12
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Marina Wiik och sönerna Elmer och Elis Stagnäs har hittills kunnat promenera till rådgivning­en i Sökö. När rådgivning­en nu läggs ned blir de tvungna att åka till Stensvik som ligger ungefär tre kilometer bort.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Marina Wiik och sönerna Elmer och Elis Stagnäs har hittills kunnat promenera till rådgivning­en i Sökö. När rådgivning­en nu läggs ned blir de tvungna att åka till Stensvik som ligger ungefär tre kilometer bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland