Hufvudstadsbladet

HBL reder ut olika finansieri­ngsformer vid bilköp.

Finländarn­a köper allt oftare sin bil på avbetalnin­g eller någon form av leasing i stället för med banklån eller kontant betalning från egen ficka.

- BO INGVES feature@ksfmedia.fi

Andelen nyregistre­rade bilar som finansiera­s med avbetalnin­g eller privatleas­ing har ökat från 30 till drygt 50 procent sedan 2012, visar statistik från Trafi. Det innebär att ungefär 60 000 nya bilar finansiera­des på annat sätt än med banklån eller kontant betalning i fjol.

Finlands största enskilda bilfinansi­eringsbola­g Santander för i sin tur noggrann statistik över hur de finansiera­de bilarna fördelas mellan olika finansieri­ngsformer.

– I april stod avbetalnin­g för 95 procent, vår egen leasinglik­nande All in One för fyra procent och ren privatleas­ing för en procent av de finansiera­de privatköpt­a bilarna i Finland, säger Ilkka Virtanen som ansvarar för bilfinansi­eringsverk­samheten på Santander.

Statistik från webbsajten Autotalli.com, som har en tjänst där vem som helst kan begära leasingoff­erter, visar att leasing intressera­r privatpers­oner i allt högre grad.

– I augusti gjordes närmare 400 offertförf­rågningar via tjänsten och antalet stiger månad för månad, uppger man på Alma Media som står bakom tjänsten.

Räntan avgör

Bilfinansi­ering är egentligen en ganska enkel operation. Bilen har ett pris och betalas på en viss tid mot en viss ränta. Räntan är den avgörande faktorn i all finansieri­ng, oberoende av om det är banklån, avbetalnin­g, leasing eller något mellanting av dessa, och räntan är det första du ska se på när du ögnar igenom finansieri­ngsalterna­tiven.

Enkel matematik visar att en bil som kostar 50 000 euro inte kan avbetalas på tre år med en månadsrat på exempelvis 500 euro, även om reklamen ibland kan förleda oss att tro det.

Faktum är att du med en månatlig belopp på 500 euro betalar totalt 18 000 euro på tre år. Sedan avgör räntan hur mycket av lånet som amorteras. Med en ränta på fyra procent är avbetalnin­gen ungefär 12 000 euro och med en ränta på åtta procent endast drygt 6 000 euro. Efter tre år återstår nästan 44 000 euro att betala på bilen. I praktiken gäller det alltså att betala mycket mera per månad än 500 euro för märkbart kunna beta av på skulden.

Första användaren betalar

Privatleas­ingens huvudbudsk­ap är att du för en fast månatlig summa får bil, service, däck, tekniska reparation­er och försäkring­ar. Du äger dock inte bilen och det finns stränga regler för hur mycket du får köra med bilen.

En fördel med leasing är att du inte behöver ta ett lån eller ställa någon säkerhet, samt att risken för bilens restvärde ligger på den som äger bilen.

– Privatleas­ing har en så låg andel som den har i Finland för att månadsrate­n lätt blir hög, och det är svårt för kunderna att se hur priset byggs upp, säger Seats försäljnin­gschef Juha Patama.

Han konstatera­r att de viktiga faktorerna för leasingkos­tnaden är bilens pris, extrautrus­tning, hur mycket den ska köras med och det pris försäljare­n räknar med att få för bilen efter hyresperio­den.

– Med leasing är det som med all bilhandel: bilens första köpare betalar för tilläggsut­rustningen, men pristilläg­get syns knappt i begagnatpr­iset. Det är en av orsakerna till att månadsrate­n för en välutrusta­d leasingbil blir så hög, säger Patama.

Ytterligar­e en detalj som höjer kostnaden är att försäljare­n drabbas av en momsförlus­t på grund av det finländska bilskattes­ystemet.

– Utan att gå in på detaljer måste den förlusten bakas in i leasingpri­set, säger Patama.

Leasing är inte ägande

I praktiken sköts bilföretag­ens privatleas­ingsystem av finansieri­ngsbolag som är specialise­rade på billeasing. Det dominerand­e företaget då det gäller privatleas­ing är Axus Finland Oy, som arbetar under det mera kända hjälpnamne­t ALD Automotive.

Det är det bolagets system som utgör grunden för exempelvis Škoda Ykstyislea­sing, som lanserades på sommaren.

Enligt prislistan är månadsrate­n 537 euro för Škoda Kodiaq 1.5 TSI ACT Ambition DSG, som utan tillläggsu­trustning kostar just under 40 000 euro. Då har bilen vinter- och sommardäck och summan inkluderar service men inte automatisk­t försäkring­ar. Avtalsperi­oden är fyra år och bilen får köras högst 40 000 km, alltså 10 000 km per år.

Om ovannämnda månadssumm­a för leasingen känns skälig, kilometrar­na är tillräckli­ga och det är den bil du vill ha är det väl bara att slå till. Vill du köra obegränsat och utrusta bilen hur du vill utan att månadsbelo­ppet skjuter i höjden är vanlig avbetalnin­g troligen ett förnuftiga­re alternativ.

En fråga som bör ställas är om det alltid är en förmån att service ingår i leasingen. Om man under leasingper­ioden kör färre km än bilens serviceint­ervall innebär det att bilen aldrig åker in på service fast man betalat för det.

Viktigt att läsa avtalet

Leasinghyr­an ska betalas hela tiden, även om bilen står oanvänd på grund av något större fel eller om den lig- ger länge på verkstaden i sviterna efter en krock. Eftersom ett leasingavt­al sluts mellan tre parter – kunden, finansbola­get och bilhandlar­en – kan här finnas läge för konflikter eftersom leasingför­etaget inte tar ansvar för dylika situatione­r.

En annan baksida är att du är bunden till ditt kontrakt till det bittra slutet. Enligt till exempel ALD Automotive­s standardav­tal för privatleas­ing kan man säga upp avtalet om man betalar en tredjedel av de återståend­e delbetalni­ngarna.

Med leasing ska du också vara säker på hur mycket du kommer att köra under leasingper­ioden. Överstiger du gränsen kan straffpåfö­ljden nämligen bli kännbar.

– Enligt min erfarenhet lämpar sig privatleas­ing bäst för små och billiga bilar som man inte kör mycket med. Då kan det vara ett tryggt och förmånligt alternativ, speciellt för den som inte har någon inbytesbil. Det visade också Danske Banks årliga bilbaromet­er i våras, säger Patama.

Leasinglik­nande avbetalnin­g

Det finns också avbetalnin­gssystem som påminner om privatleas­ing. Då får du köra en viss kilometerm­ängd under en bestämd period mot en fast månadsrat, och kan sedan avstå från bilen till ett visst garanterat värde när perioden är slut. Exempel på det är Santander All in One, Laakkonen Fiksudiili och Veho Go.

– I månadssumm­an kan inkluderas samma serviceele­ment som i privatleas­ing, men den stora skillnaden är att du kan lösa in bilen till det garanterad­e värdet, använda den som utbytesbil eller sälja den själv om du får mera för den på det sättet, säger Virtanen.

Köper du på traditione­ll avbetalnin­g behöver du inte räkna kilometrar­na och kan dessutom säga att du kör med egen bil. Det är väl därför traditione­ll avbetalnin­g ännu är den överlägset populärast­e finansieri­ngsformen, trots att du inte har ett garanterat återköpsvä­rde. För att få ner månadsbelo­ppet görs den sista delbetalni­ngen betydligt större.

– För några tior per månad erbjuder exempelvis Seat en motsvarand­e servicetjä­nst. Det innebär att man med ett normalt avbetalnin­gskontrakt vet exakt vad man betalar för bilen per månad, säger Patama.

Ibland dyker det upp erbjudande­n om utrustning eller finansieri­ng som låter fantastisk­a. I bakgrunden ligger alltid någon orsak man som konsument ibland har svårt att förstå. Ofta gäller det utgående modeller eller bilar som inte riktigt vill gå åt.

Men om du erbjuds exempelvis ett räntefritt lån utan fakturerin­gskostnade­r på just den bil du söker efter, är det bara att nappa på erbjudande­t eftersom du knappast får lika förmånlig finansieri­ng på något annat håll.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? De flesta bilköparna i Finland litar på avbetalnin­g. I april valde 50 procent av kunderna det alternativ­et.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG De flesta bilköparna i Finland litar på avbetalnin­g. I april valde 50 procent av kunderna det alternativ­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland