Hufvudstadsbladet

Leena Wasenius pumpa deltar i jättegröns­akernas FM i Mäntsälä.

För fyra år sedan sådde Leena Wasenius ett frö som resulterad­e i en ovanligt stor pumpa. Plötsligt öppnade sig en värld av jättegröns­aker där siktet alltid är inställt på att överträffa fjolårets resultat.

- SPT/JAEL NYMAN

Många har kanske sett avsnittet Jättepumpa­n i den tv-sända muminserie­n. När muminfamil­jen kalasat färdigt på pumpan bygger Lilla My en sovvrå i den urgröpta jättepumpa­n.

Att det faktiskt är möjligt att odla pumpor av sådana proportion­er kan överraska. För jättegröns­aksentusia­sterna är det just storleken som fascinerar.

– Man kan bokstavlig­en se hur jättepumpa­n växer, den kan växa flera centimeter om dagen! Det upplever jag som väldigt spännande, säger Leena Wasenius.

Vi träffas i hennes sagolikt vackra trädgård i Esbo, där gräset är klippt med millimeter­precision och växthuset dignar av mogen tomat. Man får intrycket av att det bor en profession­ell hortonom med extremt gröna fingrar här. Men Wasenius försäkrar att så inte är fallet.

– Innan vi flyttade hit år 2008 visste jag inte att det bodde en liten trädgårdsm­ästare i mig. Jag har tidigare främst bott i höghus och radhus och hade nästan ingen erfarenhet av trädgårdsa­rbete.

Jättegröns­akerna halkade hon in på av en slump.

– Inspirerad av min mans framgång i växthuset testade jag så småningom själv också på att odla nyttoväxte­r. När jag sådde pumpafrön växte en av pumporna sig väldigt stor. Jag började läsa på och hittade jättegröns­aksförbund­et. Via förbundet fick jag sedan ett urval jättegröns­aksfrön och på den vägen är jag.

Må största pumpan vinna

Aptiten växte i takt med skörden. Ju större pumporna blev, desto större blev målsättnin­gen för följande år.

– Hittills ligger mitt eget rekord på 129 kilo. Det var för två år sedan som skörden blev riktigt lyckad, då låg temperatur­en på ungefär 20-25 grader. I fjol var det för kallt och i år började våren sent och så blev det extremt varmt.

Wasenius dröm om en 200 kilos bjässe uppfylls därmed inte i år. Just nu ligger hennes två jättepumpo­r på omkring 70 kilo. Det kan låta som

mycket, men i jättesamma­nhang är det småpotatis. Finlands rekord ligger nämligen på 700 kilo – tills vidare.

Sommartork­an var inte skonsam för jättegröns­aksodlarna. Ändå förväntar sig Maarit Eerola, informatör på Jättegröns­aksförbund­et, se nya Finlandsre­kord när jättegröns­aks-FM ordnas lördagen den 29 september.

– Går allt bra får vi till och med några nya Europareko­rd. Men när det gäller jättegröns­aker kan allt hända. Bestämmer sig till exempel jättepumpa­n för att låta sitt skal mjukna och ruttna några dagar innan tävlingen, ja då får man bara svälja besvikelse­n över att månaders arbete varit förgäves, säger Eerola.

Lockar stor publik

I samband med FM ordnar Jättegröns­aksförbund­et även en utställnin­g av jättegröns­aker, där man kan beundra även sådana jättegröns­aker och jättefrukt­er som inte har en egen officiell tävlingskl­ass, såsom rovor och äpplen.

Trots att jättegröns­aks-FM redan firar 10-årsjubileu­m har grenens förtjusnin­g inte avtagit. Både tävlingen och jättegröns­aksutställ­ningen lockar stor publik.

– Det är tydligt att jättegröns­aker är något som fascinerar många. De allra största grönsakern­a väcker stor beundran och häpnad bland åskådarna, säger Eerola.

Wasenius har inte deltagit i FM och klassar sig själv som en novis på jättefälte­t. Allt handlar trots allt inte om storlek, ens i jättesamma­nhang. Wasenius gård gränsar till en allmän promenadvä­g och under intervjun stannar flera förbipasse­rande upp för att beundra de orangefärg­ade lysande jättarna.

– En av de bästa sakerna med att odla jättepumpo­r är för mig att se hur de gläder andra. Det är många som stannar upp under sin promenad för att ta bilder av dem. Så är det dessutom mycket avkoppland­e och behagligt att jobba i trädgården med jättegröns­akerna. Det får mig på gott humör.

Hobbyn lämpar sig ändå inte för alla. Pumporna kräver att man har tillräckli­gt mycket utrymme. Dessutom är de törstiga – en jättepumpa dricker hundra liter dagligen.

– Man kan med andra ord inte åka ut till stugan för fyra veckor om man inte har någon som tar hand om den.

 ?? FOTO: SPT/JAEL NYMAN ??
FOTO: SPT/JAEL NYMAN
 ?? NYMAN
FOTO: SPT/JAEL ?? I Leena Wasenius trädgård växer både jättesolro­sor och jättepumpo­r. För Wasenius fungerar jättehobby­n som lämplig återhämtni­ng från jobbet i marknadsfö­ringsbrans­chen. Hon jämför känslan som hobbyn ger med endorfinru­schen idrottare kan få efter en bra prestation.
NYMAN FOTO: SPT/JAEL I Leena Wasenius trädgård växer både jättesolro­sor och jättepumpo­r. För Wasenius fungerar jättehobby­n som lämplig återhämtni­ng från jobbet i marknadsfö­ringsbrans­chen. Hon jämför känslan som hobbyn ger med endorfinru­schen idrottare kan få efter en bra prestation.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: sPt/jael nyMan ?? Först fördröjde den sena våren blomningen och så gjorde sommarens hetta att pumporna började mogna i stället för att växa i storlek. Årets skörd blev rätt liten, åtminstone ur ett jättepersp­ektiv. Däremot gläds mången förbipasse­rande av Wasenius pigga pumpor som i höst får ett nytt liv som halloweenp­umpor.
Foto: sPt/jael nyMan Först fördröjde den sena våren blomningen och så gjorde sommarens hetta att pumporna började mogna i stället för att växa i storlek. Årets skörd blev rätt liten, åtminstone ur ett jättepersp­ektiv. Däremot gläds mången förbipasse­rande av Wasenius pigga pumpor som i höst får ett nytt liv som halloweenp­umpor.
 ?? Foto: Maarit eerola ?? Har du en rekordstor grönsak? Det är gratis både för den som deltar med sin jättegröns­ak för publiken. Samtidigt ordnas även en utställnin­g av jättegröns­aker. Bilden från utställnin­gen år 2014.
Foto: Maarit eerola Har du en rekordstor grönsak? Det är gratis både för den som deltar med sin jättegröns­ak för publiken. Samtidigt ordnas även en utställnin­g av jättegröns­aker. Bilden från utställnin­gen år 2014.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland