Hufvudstadsbladet

Grönt ljus för att ändra grundlagen – med ett undantag

Grundlagsu­tskottet har behandlat den grundlagsä­ndring som krävs för att klubba igenom de civila och militära underrätte­lselagarna.

- 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

Enligt utskottet kan grundlagen ändras nästan på det sätt som regeringen föreslog, med undantag för en formulerin­g.

Grundlagsä­ndringen gäller skyddet av privatlive­t och meddelande- hemlighete­n, eller brevhemlig­heten som det kan kallas till vardags.

Regeringen har föreslagit att meddelande­hemlighete­n ska kunna brytas av flera orsaker än tidigare, och man vill lägga till att det också kan gälla för att skaffa informatio­n om militär aktivitet eller annan aktivitet ”som allvarligt hotar landets säkerhet”.

Den formulerin­gen ger grundlagsu­tskottet grönt ljus för, men däremot inte för den som gäller i hur tidigt skede spaningen i privata meddelande­n får ske.

Regeringen hade föreslagit att det skulle kunna ske redan i ett preventivt skede – för ”bekämpning av brott” i stället för vid ”utredning av brott”, med grundlagsu­tskottet anser att det krävs mer utredninga­r för att kunna göra en sådan förändring.

Utskottet föreslår att man behål- ler den gamla formulerin­gen – utredning av brott – tills man gjort en mer omsorgsful­l beredning kring vad förändring­en innebär.

Kan ske brådskande

Grundlagsu­tskottet gav i övrigt enhälligt grönt ljus för ändringen i grundlagen­s paragraf 10, och ser dessutom inga hinder för att grundlagsä­ndringen skulle kunna ske i brådskande ordning.

För att förklara den brådskande krävs ändå en fem sjättedela­rs majoritet i riksdagen.

I vanliga fall ska en grundlagsä­ndring godkännas av två riksdagar i följd. Följande riksdagsva­l är om bara sju månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland