Hufvudstadsbladet

Åboterrori­sten: ”Betala inget till Zubier”

Den terroristd­ömde marockanen Abderrahma­n Bouanane kräver ändringar i domens brottsrubr­icering och att hovrätten förkastar det skadestånd han dömts att betala sitt svårt skadade offer Hassan Zubier.

- STEFAN LUNDBERG

Åbo hovrätt offentligg­jorde på fredagen innehållet i det besvär mot domslutet i tingsrätte­n som Abderrahma­n Bouanane inlämnade i augusti.

Hassan Zubier, som hyllades som hjälte efter terrordåde­n för att han hjälpte ett av offren och själv knivskars svårt, har varit i hetluften efter rättegånge­n. Det visade sig att han ljugit om sina anställnin­gsförhålla­nden och inkomster.

Bouanane dömdes att betala Zubier 7 000 euro för förlorad in komst och 950 euro per månad ända tills Zubier når pensionsål­dern.

Bouanane anser att Zubier inte har drabbats av inkomstbor­tfall.

Bouanane kräver att hans brottsrubr­icering ändras. Han dömdes för två mord i terroristi­skt syfte och åtta mordförsök i samma syfte. Han godkänner rubricerin­garna mord och mordförsök, men anser inte att hans dåd uppfyller strafflage­ns paragraf om att dådet utförts i terroristi­skt syfte, det vill säga att det var riktat mot staten.

Han går inte heller med på att hans dåd skulle ha varit ägnat att sprida allvarlig rädsla bland befolkning­en.

Bouanane kräver att han personlige­n hörs i en muntlig behandling i Åbo hovrätt. Den saken har hovrätten ännu inte tagit ställning till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland